woensdag, 12. maart 2014 - 9:12 Update: 03-07-2014 0:40

Jongens scoren iets hoger bij Cito-toets

Foto van citotoets | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Uit de uitslagen van de Cito-toets die Cito woensdagochtend bekendmaakte blijkt dat de basisschool-leerlingen gemiddeld iets lagere scores voor hun Cito-toets haalden dan vorig jaar.

Jongens scoorden weer net iets hoger dan meisjes, maar de verschillen zijn minder groot dan vorig jaar. Gemiddeld scoorden meisjes 534,9 en jongens 535,1.  Meisjes blijken hoger te scoren op het onderdeel taal en jongens brachten het er beter vanaf  in de categorieën rekenen en studievaardigheden. Maar ook die verschillen zijn volgens Cito dit jaar kleiner geworden. Het gemiddelde van beiden lag op 535 en dat is vergelijkbaar met andere jaren. Vorig jaar lag het gemiddelde op 535,1. Het is wel de laagste score in vijf jaar tijd. Het brugklasadvies dat hiermee overeenkomt, is havo en gemengde/theoretische leerweg vmbo. Dat is het hoogste vmbo-niveau. Dit melden verschillende media woensdag.

Cito maakte bekend dat één jongen alle tweehonderd opgaven van de toets goed heeft beantwoord. Vier leerlingen maakten één fout. 7991 kinderen haalden een score van 550. Zij maakten 19 fouten of minder. Leerlingen kunnen op de Cito-toets een score halen tussen de 501 en 550.

In totaal deden dit schooljaar zo'n 164.500 kinderen mee aan de Cito-toets. De toets meet wat een kind in 8 jaar basisonderwijs heeft geleerd en geeft inzicht in leertempo, concentratie, motivatie en doorzettingsvermogen. Verder wordt de toets gebruikt als hulpmiddel bij het advies voor het onderwijsniveau van leerlingen op de middelbare school.

Provincie:
Tag(s):