dinsdag, 14. januari 2014 - 19:49 Update: 03-07-2014 0:44

Judith Merkies uit delegatie na verzwegen declaratie bij Europees Parlement

Foto van PvdA logo | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Brussel/Amsterdam

Europarlementariër Judith Merkies is door de PvdA uit de Europese delegatie gezet.

Een verzwegen declaratie van advocaatkosten ter grootte van ruim 31.000 euro bij het Europees Parlement (EP) doet Merkies nu de das om.

De andere twee Europarlementariërs van de PvdA, Thijs Berman en Emine Bozkurt, hebben tegenover het partijbestuur aangegeven niet meer te willen samenwerken met Merkies en hebben gevraagd om beëindiging van haar lidmaatschap.

Advocaatkosten
Merkies declareerde zonder medeweten van de Berman en Bozkurt voor ruim 31.000 euro aan advocaatkosten bij het EP. Dit werd dus betaald ten koste van het budget van de PvdA-Eurodelegatie. Deze kosten waren voor het kort geding dat Merkies tegen de partij had aangespannen. 

Kort geding
Het boterde de laatste tijd toch al niet zo tussen Merkies en de PvdA. Eind 2013 verloor zij een door haar aangespannen kort geding tegen de partij en partijvoorzitter Spekman. Merkies had rectificatie geëist van uitlatingen die Spekman deed in het Radioprogramma Tros Kamerbreed en in een e-mail aan de partijleden.

Terugbetaling
Spekman zei daarin dat het partijbestuur Merkies aanrekent dat zij geen prioriteit heeft gegeven aan terugbetaling van een deel de dagvergoedingen van het Europarlement, waartoe zij als inwoonster van Brussel volgens een interne Gedragscode van de PvdA verplicht is, en dat dit een rol heeft gespeeld bij de beslissing haar niet als kandidaat toe te laten voor het lijsttrekkerschap.