zondag, 2. november 2014 - 9:56 Update: 02-11-2014 16:15

'Juiste autoband bespaart jaarlijks gemiddeld 117 euro'

'Betere bandenkeus bespaart benzine en redt levens'
Foto: Archief EHF
Delft

Uit onderzoek van TNO in Delft, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, blijkt dat automobilisten in Nederland gezamenlijk per jaar 365 miljoen liter brandstof kunnen besparen door op de juiste banden te rijden..

Dat betekent een besparing van 900 miljoen euro. Ook kunnen er tientallen levens worden gered. Dat meldt de Telegraaf.

Met goede banden hoef je minder vaak te tanken. Automobilisten kunnen daardoor per jaar gemiddeld 117 euro besparen, voor trucks ligt dat bedrag in de duizenden euro's. Ook neemt de uitstoot van CO2 flink af door betere banden. Het aantal verkeersdoden zou door betere banden ook omlaag gaan. Dit komt doordat de banden de remweg verkorten en zorgen voor een betere grip op het asfalt. Volgens TNO zouden betere banden per jaar 43 dodelijke verkeersslachtoffers schelen.

Er is al een speciaal label waarop staat welke autobanden het beste zijn qua brandstofverbruik, geluid en veiligheid. Maar vijf procent van de bestuurders kent dat keurmerk. De Nederlandse stichting Geluidshinder start begin volgend jaar een campagne om het label bekender te maken. Erik Roelofson van de Nederlandse Stichting Geluidshinder zegt hierover in de krant; 'Bestuurders hebben nu vaak geen idee welke banden ze hebben. Ze kiezen gewoon degene die er al onder zaten bij de aanschaf, zonder verder te vragen. Daarnaast merken we dat autoverkopers ook niet met dit onderwerp bezig zijn. Dat is vreemd, omdat er een verband is tussen de prestatie van de auto en banden.'

Categorie:
Tag(s):