donderdag, 31. juli 2014 - 8:28 Update: 31-07-2014 17:23

Justitie: 'Berichtgeving Volkskrant niet geheel juist'

'Grotere groep Marokkanen betrokken bij Nederlandse liquidaties'
Foto: EHF
Amsterdam

Volgens de Amsterdamse recherche is de groep Marokkaans-Nederlandse jongeren, die betrokken zijn geweest bij minstens zes liquidaties in Nederland en Antwerpen en bij een reeks extreem gewelddadige overvallen, veel groter dan eerst werd aangenomen. Dit meldt de Volkskrant donderdag.

Uit het politieonderzoek van de Amsterdamse recherche zou blijken dat het om 'honderden' jongeren in zowel Nederland als Marokko gaat. De groep jongeren bestaat uit drugshandelaren, schutters, uitvoerders en faciliteerders die in een netwerk met elkaar verbonden zijn. Het politieonderzoek startte al in 2012 toen de liquidatiegolf begon. De jongeren plegen in Nederland zware misdrijven en vluchten dan naar Marokko waar zij zich onschendbaar wanen. Dit komt omdat Marokko geen onderdanen uitlevert. Het met de misdaden verdiende geld wordt in Marokko in onder andere vastgoed geïnvesteerd. Volgens de recherche wordt naar schatting 30% nieuwbouw in Tanger op deze manier gefinancierd. 

Justitie: Berichtgeving onjuist
Justitie laat in een reactie weten dat de berichtgeving in De Volkskrant niet juist is. Men ontkent niet dat er Marokkanen betrokken zijn bij de liquidaties, maar het verdrag waarop wordt gedoeld is al geruime tijd van kracht. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie heeft in mei 2014 de strafvervolging van Hamza B., die verdacht wordt van betrokkenheid bij de liquidaties in de Staatsliedenbuurt in december 2012, overgedragen op basis van het Verdrag betreffende de wederzijdse rechtshulp in strafzaken tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Koninkrijk Marokko dat op 1 december 2012 in werking is getreden.

De bovenkop van hetzelfde voorpagina-artikel meldt dat ‘honderden' Nederlands-Marokkaanse jongeren betrokken zouden zijn geweest bij liquidaties. Dat aantal is onjuist, dat heeft het OM Amsterdam vanochtend ook diverse media laten weten.

In het artikel wordt ook gemeld dat op voornamelijk onroerende goederen in Marokko ter waarde van 100 miljoen euro beslag is gelegd. Dat bedrag kan noch het OM noch het Ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigen.

Provincie:
Blik op 112: