dinsdag, 21. januari 2014 - 7:56 Update: 03-07-2014 0:44

Justitie:verdachte (46) van moord Nicole van den Hurk is TBS-er

Foto Nicole van den Hurk | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

De 46-jarige man uit Helmond, die op 14 januari werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Nicole van den Hurk, heeft TBS met dwangverpleging.

Dit heeft de officier van justitie van het arrondissementsparket Oost-Brabant dinsdag bevestigd.

Vonnis
Vijf jaar na de dood van Nicole van den Hurk heeft de verdachte zich op 23 september 2000 in Valkenswaard schuldig gemaakt aan verkrachting. In januari 2001 is hij voor dit feit door de rechtbank 's-Hertogenbosch veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar en TBS met dwangverpleging.

Transmuraal verlof
De verdachte genoot transmuraal verlof. Dit houdt in dat een TBS-er buiten de beveiligde zone van een kliniek gaat wonen. De man woonde zelfstandig in Helmond, waar hij vorige week is aangehouden als verdachte in de coldcase-zaak.

DNA-profielen
Het onderzoek naar de moord op Nicole van den Hurk heeft eind 2012 een doorstart gemaakt. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft in die periode op basis van nieuwe informatie van de politie aanvullend onderzoek verricht. Uit eerder veiliggestelde DNA-sporen zijn met de nieuwste onderzoekstechnieken vervolgens DNA-profielen verkregen. De DNA-overeenkomsten tussen het DNA-profiel van de verdachte en een van de profielen die uit het onderzoek is verkregen, betekenden een doorbraak in het onderzoek.

Tenlastelegging
Op last van de rechter-commissaris van de rechtbank Oost-Brabant is de verdachte op 17 januari in bewaring gesteld. De verdachte wordt ‘verkrachting' en ‘moord/doodslag' ten laste gelegd en zit in beperkingen. De rechter bepaalt uiteindelijk, na een inhoudelijke behandeling van de zaak, of de verdachte daadwerkelijk schuldig is aan de genoemde feiten en daarvoor moet worden gestraft.

Stiefvader Van den Hurk heeft aan Omroep Brabant laten weten dat de verdachte 'in ieder geval geen bekende van de familie is'. De politie wil over de zaak alleen kwijt dat de verdachte voorkomt in de politiesystemen. Het OM gaat tegenover de krant niet op de nieuwe feiten in.

Nicole van den Hurk verdween in de vroege morgen van vrijdag 6 oktober 1995. Het toen 15-jarige meisje fietste van haar oma naar de supermarkt waar zij werkte, in het Eindhovense winkelcentrum Woensel. Ze kwam daar echter nooit aan. Ruim een maand later, op 22 november 1995 werd haar lichaam gevonden in de bossen langs de Mierloseweg in Lierop.