vrijdag, 17. oktober 2014 - 13:52 Update: 17-10-2014 13:59

Kabinet benoemt speciaal gezant terrorismebestrijding

Kabinet benoemt speciaal gezant terrorismebestrijding
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het kabinet heeft Piet de Klerk benoemd tot speciaal gezant voor terrorismebestrijding. 'Dit wordt de belangrijkste taak van De Klerk die is aangesteld als ambassadeur in algemene dienst', meldt het ministerie van Buitenlandse zaken.

Als speciaal gezant zal De Klerk de Nederlandse internationale inspanningen in de strijd tegen het terrorisme kracht bij zetten. Dit in nauwe samenwerking met de betrokken instellingen in Nederland, waaronder de NCTV. Prioriteiten zijn een internationale aanpak van jihadstrijders en het tegengaan van terrorisme-financiering.

Als speciaal gezant reist De Klerk direct naar Washington. Daar neemt hij op uitnodiging van de Verenigde Staten deel aan een internationale conferentie over sancties tegen ISIS en het Assad-regime. Hij spreekt daar onder meer met vertegenwoordigers van de Amerikaanse overheid en organisaties die actief zijn op het gebied van terrorismebestrijding.

‘Een breed gedragen internationaal sanctiepakket moet ervoor zorgen dat de financiering van ISIS nog verder wordt bemoeilijkt’, aldus De Klerk. De Klerk was eerder als hoofdonderhandelaar verantwoordelijk voor de voorbereiding van de Nuclear Security Summit afgelopen maart in Den Haag. Daarvoor was hij onder meer ambassadeur in Jordanië, plaatsvervangend permanent vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties in New York en mensenrechtenambassadeur.  

Lees alles over:
Provincie: