maandag, 25. augustus 2014 - 8:41 Update: 25-08-2014 10:02

Kabinet pakt haatzaaiende imams en radicaliserende moslims aan

Kabinet pakt haatzaaiende imams en radicaliserende moslims aan
Foto: RVD
Den Haaag

Minister Asscher van Sociale Zaken (PvdA) laat maandag in de Telegraaf weten dat er maatregelen worden genomen om radicalisering van jongeren aan te pakken.

Ook gaat het kabinet harder optreden tegen imams die haat zaaien en zullen moslimpredikers uit het buitenland die terreurdaden van ISIS verheerlijken worden teruggestuurd of tegengehouden. In de krant zegt Asscher: 'Haatimams zullen we het werken moeilijk en waar het kan onmogelijk maken. Als een imam uit Syrië hier wil gaan preken en hij heeft daar geen vredelievende bedoeling mee, dan krijgt hij geen visum. Maar ook Nederlandse imams, mensen die hier zijn opgegroeid en die haat zaaien, zullen we het leven lastig maken.' De bewindsman laat verder weten dat behalve via moslimpredikers ook via het trainen van ’sleutelfiguren’ in de moslimgemeenschap geprobeerd wordt te voorkomen dat jongeren in de ban raken van gewelddadig moslimextremisme.

Van de agenda verdwenen
De plannen van minister Asscher maken deel uit van een aanvullend pakket van maatregelen tegen radicalisering en jihadisme, waarmee Asscher en minister Opstelten (VVD) binnenkort naar buiten komen. Bovenaan staat het waarborgen van de veiligheid. Minister Asscher erkent dat er al veel van die programma's bestaan, maar dat deze in de laatste jaren wat van de agenda zijn verdwenen. Verder zegt minister Asscher in de krant: 'Daarnaast hebben we een grote taak om ervoor te zorgen dat de samenleving zich niet gek laat maken, dat de radicalen niet winnen.'

 

Provincie: