maandag, 13. januari 2014 - 23:03 Update: 03-07-2014 0:44

Kamervragen over Amerikaanse afluisterapparatuur in Friesland

foto van afluisteren schotel | fbf archief
Foto: fbf archief

In Den Haag is opschudding ontstaan vanwege Amerikaanse satellietontvangers in het Friese Burum.

Op het terrein staan tientallen schotels van onder andere de Nationale Sigint Organisatie (NSO). De NSO valt onder het ministerie van Defensie en vergaart inlichtingen uit telecommunicatie voor de MIVD en de AIVD.

De andere helft van het terrein in Burum, zo blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur, is van het internationale bedrijf Inmarsat. Op dit commerciële deel van het satellietgrondstation staat de afluisterapparatuur van de Amerikaanse Defensie. Dat deel van het terrein is alleen toegankelijk voor speciale bezoekers uit de VS.

'Eigen gebruik'

Het Amerikaanse ministerie van Defensie en Inmarsat zeggen in een reactie tegenover Nieuwsuur de apparatuur te gebruiken bijvoorbeeld om voor het monitoren van de eigen troepen tijdens missies.

PvdA, SP, D66, GroenLinks, de ChristenUnie, de Partij van de Dieren en 50PLUS willen van minister Hennis-Plasschaert van Defensie weten wat de Amerikanen precies doen met de apparatuur in Burum. Van Raak (SP) zegt in Nieuwsuur: "We moeten weten wat daar gebeurt. Het lijkt er in eerste instantie op dat het gebruikt wordt voor militaire inlichtingen, maar dat weet je dus niet. We hebben de afgelopen tijd gezien dat de Amerikanen elke mogelijkheid aangrijpen om te spioneren en ik wil wel van de Nederlandse regering, met name van minister Hennis weten wat de Amerikanen uitspoken en wat onze betrokkenheid daarbij is."

Provincie: