woensdag, 29. januari 2014 - 9:26 Update: 03-07-2014 0:43

Kans op astma 50% groter bij meer dan 3 weken te vroeg geboren baby

Foto van babyvoetjes | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Maastricht

Onderzoek bij anderhalf miljoen kinderen toont aan dat baby’s die te vroeg geboren zijn, als kind vaker astma ontwikkelen dan baby’s die op tijd worden geboren.

Baby’s die meer dan twee maanden te vroeg werden geboren hadden zelfs drie keer zoveel risico als op tijd geboren kinderen op het ontwikkelen van astma. Kinderarts dr. Jasper Been van Maastricht UMC+ voerde de studie uit in samenwerking met wetenschappers van de universiteit van Edinburgh en Harvard University. De onderzoekers publiceren hun resultaten in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS Medicine.

ASTMA is de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen. Kinderen die te vroeg geboren worden krijgen vaak last van ademhalingsproblemen, omdat hun longen nog niet goed zijn ontwikkeld. Uit de studie bleek dat dat acht procent van de kinderen die tijdig werden geboren astmaklachten hadden ontwikkeld. Uit het onderzoek bleek verder dat maar liefst veertien procent van de te vroeg geboren kinderen op latere leeftijd astmaklachten kregen. Dit verschil is aanzienlijk meer dan aanvankelijk altijd gedacht werd. Tel daar ook nog bij op dat wereldwijde overleving van te vroeg geboren kinderen toeneemt en het wordt duidelijk dat het probleem ook voor de toekomst steeds groter wordt.

Risico
Voor het onderzoek werden gegevens samengevoegd van dertig studies uit zes werelddelen met kinderen die waren geboren sinds de jaren ’90. De meeste studies zijn uitgevoerd in Westerse landen, waarvan drie in Nederland en elf in de rest van Europa. Daaruit bleek dat baby’s die meer dan drie weken voor de uitgerekende datum werden geboren bijna vijftig procent meer risico hadden om astmaklachten te ontwikkelen. Bij kinderen die meer dan twee maanden te vroeg werden geboren was dit risico zelfs drie keer zo hoog als dat van op tijd geboren kinderen. Het risico om astmaklachten te ontwikkelen was vergelijkbaar voor jonge en oudere kinderen. Dat kan er op duiden dat te vroeg geboren kinderen niet over de risico’s heen groeien.

Beter inzicht
“Het is essentieel dat nu beter wordt uitgezocht hoe vroeggeboorte kan leiden tot astma,” zegt Been. “Door aanpassingen in de manier waarop we te vroeg geboren kinderen opvolgen en behandelen, hopen we de risico’s op ademhalingsproblemen, waaronder astma, in de toekomst te kunnen verminderen en wellicht zelfs deels te kunnen voorkomen. Deze wereldwijde studie kan een belangrijke bijdrage leveren om daar een toekomstige richting aan te geven.” Medeauteur van het artikel prof. dr. Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde, onderstreept het belang van de bevindingen: “We zijn al jaren op zoek naar oorzaken van astma bij kinderen. Deze studie levert een waardevolle ondersteuning om het probleem op te helderen.”

Categorie:
Tag(s):