donderdag, 20. februari 2014 - 11:15 Update: 03-07-2014 0:41

Kans op minder dan 50% opkomst gemeenteraads-verkiezingen is groot

foto van verkiezing | fbf
Foto: fbf
Den Haag

De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur, maar veel stemmers worden niet verwacht. Dat voorspelt het Marktonderzoekbureau TNS NIPO.

De kans bestaat dat de opkomst de 50% niet gaat halen, wat een historisch lage score zou zijn. Dat geldt ook voor de interesse in de gemeentepolitiek: nog maar een derde is hierin geïnteresseerd, terwijl dat decennia ronde de 50% lag.

Degenen die wel gaan stemmen laten zich meer dan ooit leiden door lokale politiek en lokale issues. De ‘lokale partijen’ – een divers gezelschap van gemeentelijke politieke organisaties die nu samen al goed zijn voor een kwart van de raadszetels – groeien verder door en komen waarschijnlijk ruim boven een kwart van de stemmen. Met name PvdA en CDA leveren (flink) in ten opzichte van 2010, de VVD ook ten opzichte van 2012. Naast de lokale partijen profiteren SP en D66.

Op dit moment zegt 42% van kiesgerechtigden ‘zeker’ te gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Het aandeel ‘zeker wel’ is doorgaans een goede voorspeller van gedrag. In 2010 vonden we circa een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen een zekere opkomstintentie van 49% en werd de opkomst 54%. In 2006 vonden we vlak voor de verkiezingen een een zekere opkomstintentie van 65% en werd de opkomst 58%.
Op het moment dat dit onderzoek liep, waren er nog vijf weken te gaan. Op dat moment wist nog niet iedereen dat de gemeenteraadsverkiezingen aanstaande zijn (73% weet dat geholpen wel). Trekken we de voorspeller door, dan mogen we verwachten dat de opkomst niet boven de 50% uit zal komen. Als dat uitkomt, is dat de laagste opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen ooit.

Provincie:
Tag(s):