maandag, 17. februari 2014 - 10:17 Update: 03-07-2014 0:42

Kieskompas moet keuze gemeenteraadsverkiezingen makkelijker maken

Kieskompas moet keuze gemeenteraadsverkiezingen makkelijker maken
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

De gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart naderen met rasse schreden.

Er staat meer op het spel dan ooit. Er valt echt iets te kiezen en net als in 2010 biedt Kieskompas, ontwikkeld door wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam, in tientallen gemeenten kiezers de helpende hand. 18 februari wordt Kieskompas voor de gemeenteraadsverkiezingen gelanceerd in Hilversum om de lokale politieke vraagstukken onder de aandacht van zoveel mogelijk Nederlanders te brengen.

Belangrijkste lokale issues
Door de overheveling van taken naar de gemeenten worden lokale politici geconfronteerd met meer verantwoordelijkheden dan ooit. Daarnaast plukken veel gemeenten nog altijd de wrange vruchten van de financiële crisis en wordt er flink bezuinigd. Dit maakt dat gemeentebesturen voor een moeilijk dilemma komen te staan: gaan we snijden in voorzieningen, of mogen de lokale lasten stijgen? Ook landelijke politieke issues zullen ongetwijfeld hun weerslag hebben op deze gemeenteraadsverkiezingen. De afgelopen maanden werkte Kieskompas samen met lokale partijen en journalisten in bijna veertig gemeenten om na te gaan wat de belangrijkste lokale issues zijn: van veiligheid, verkeer, zorg en sociale voorzieningen tot de hoogte van lokale lasten.

Direct inzicht in partijposities
Na het beantwoorden van dertig heldere stellingen over belangrijke lokale onderwerpen worden bezoekers van Kieskompas in het politieke landschap van hun gemeente geplaatst, te midden van de deelnemende partijen. Kieskompas is hierbij volledig transparant: met één simpele muisklik worden alle partijposities en onderbouwingen zichtbaar. Zo kunnen kiezers hun opvattingen op ieder gewenst onderwerp vergelijken met die van de politieke partijen in hun gemeente.

Landelijke en lokale mediasamenwerking
Kieskompas zoekt nadrukkelijk ook de samenwerking met de media. Zij ontwikkelt met het ANP interessante berichtgeving over landelijke kiezersvoorkeuren.