maandag, 7. juli 2014 - 10:47 Update: 07-07-2014 12:47

Kind krijgt doorgaans vijf euro voor rapport

zakgeld, rapport, ouders, nibud
Foto: Archief EHF
Den Haag

Drie op de vijf basisschoolleerlingen krijgt rapportgeld. Doorgaans rond de € 5,- per rapport. Het inkomen van de ouders of de leeftijd van het kind speelt hierbij geen rol.

Dit blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) naar het ‘geldgeefgedrag’ van ouders en de invloed van kinderen en andere ouders hierop. Aan verjaardagscadeaus besteden ouders doorgaans € 50,- per kind. Bij het vaststellen van de hoogte van het rapportgeld, zakgeld en geld voor verjaardagscadeaus kijken ouders vooral naar wat ze willen en kunnen betalen en niet naar wat de omgeving doet. Wel hebben kinderen veel invloed op het geefgedrag van de ouders.

63% ouders geeft geld voor het rapport
Uit het Nibud-onderzoek blijkt dat 14% van de ouders op geen enkele manier een beloning geeft voor het rapport. Een kwart van de ouders geeft een cadeau in plaats van geld. En 63% geeft doorgaans € 5 voor het rapport. De meeste ouders doen dit om hun kind te belonen voor de prestaties en een kwart van de ouders doet dit om hun kind te stimuleren en te motiveren. Ouders bepalen zelf of ze wel of geen geld voor het rapport geven en laten zich daarbij niet door hun omgeving beïnvloeden.

 
Ouders geven 50 euro uit aan verjaardagscadeaus
Een kind krijgt doorgaans  voor € 50,- aan verjaardagscadeaus van de ouders. De leeftijd speelt hierbij geen rol. Wel het inkomen van de ouders. Huishoudens die meer dan € 3000,- netto per maand te besteden hebben, geven doorgaans € 65,- uit. Bij het bepalen van het bedrag kijken de ouders naar wat ze maximaal willen uitgeven, wat het cadeau kost dat hun kind wil hebben en naar wat ze kunnen uitgeven. 

Invloed andere ouders klein
Ouders bepalen zelf of en hoeveel ze geven aan hun kinderen. Wel wordt in de gaten gehouden wat andere ouders geven. Ouders willen niet graag afwijken van wat ‘normaal’ is. 20% van de ouders baseert het bedrag dat ze aan zakgeld geven op wat ze denken dat andere ouders geven. Het Nibud ziet dat hoe meer ouders verdienen, hoe meer er naar andere ouders wordt gekeken. Het lijkt erop dat als er geen harde financiële grens is, en de ouder in principe alles zou kunnen betalen, ouders een andere grens zoeken bij het bepalen van een geschikt bedrag. 
 

Invloed kinderen groot
De helft van de ouders zwicht wel eens als hun kind ze vraagt iets te kopen wat anderen hebben. Zeker in de supermarkt worden ouders flink beïnvloed door hun kinderen: 17% van de ouders koopt vaak iets wat het kind wil en 70% soms. Ook hier ziet het Nibud: hoe hoger het inkomen hoe sneller ouders tegemoet komen aan de wensen van hun kinderen. Deze ouders geven vaker hun kinderen spullen die het kind wil hebben omdat leeftijdsgenoten het ook hebben (13% van de ouders met een inkomen hoger dan € 3000,- versus 4% van de ouders met een inkomen lager dan € 2000,- netto per maand). 
 

 

Categorie:
Provincie: