donderdag, 30. januari 2014 - 16:43 Update: 03-07-2014 0:43

Kind met uitschuifbare rug

Kind met uitschuifbare rug
Utrecht

In het UMC Utrecht is voor het eerst is in Nederland bij een kind met een ernstige aangeboren vergroeiing van de ruggengraat (ook wel scoliose genoemd) een magnetisch uitschuifbare correctiestaaf ingebracht. Deze staaf kan met behulp van een afstandsbediening langer worden gemaakt wanneer het kind groeit.

Deze bijzondere en complexe operatie, waarbij tevens een misvormde wervel werd verwijderd, is recentelijk voor het eerst in Nederland uitgevoerd door prof. René Castelein en dr. Moyo Kruyt, beiden als orthopedisch chirurg verbonden aan de afdeling Orthopedie van het UMC Utrecht. De nieuwe techniek, die werd ontwikkeld in de Verenigde Staten, wordt in het buitenland al enkele jaren in toenemende mate uitgevoerd. Met name in het Verenigd Koninkrijk en Hong Kong is er al meer ervaring mee en de klinische resultaten zijn goed. 

Prof. dr. Castelein: 'Dit is natuurlijk een geweldig voordeel voor de kinderen die last hebben van ernstige vergroeiing van de wervelkolom. Vanzelfsprekend ziet iedereen er als een berg tegenop om enkele keren per jaar opnieuw geopereerd te moeten worden. De bedoeling van deze nieuwe techniek is dat een eenmalige operatie gedurende de groeiperiode van het kind afdoende is. Daarnaast is het uiteindelijk ook voor het ziekenhuis een goede zaak omdat hierdoor nog maar één operatie en het bijbehorende ziekenhuisverblijf nodig zijn, waardoor de zorgkosten kunnen worden beperkt. We hebben bewust even gewacht met het naar buiten brengen van dit bericht omdat we het resultaat van de eerste ingreep goed wilden volgen.'