vrijdag, 11. april 2014 - 22:03 Update: 03-07-2014 0:38

Klachtencommissie acht misbruikklachten bisschop Jo Gijssen gegrond

Foto van kerk | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Oud-bisschop Jo Gijsen was voor zover bekend de eerst levende Nederlandse oud-bisschop tegen wie klachten van seksueel misbruik werden ingediend.

De Klachtencommissie voor seksueel misbruik in de Rooms Katholieke Kerk heeft twee klachten tegen  bisschop Gijsen, die vorig jaar overleed, gegrond verklaard. Dat blijkt uit twee bekendmakingen van de Klachtencommissie. Hoewel de Klachtencommissie in de verklaring geen namen noemt, erkent het Bisdom Roermond dat het om oud-bisschop Jo Gijsen gaat. Kerkelijke bronnen hebben dat tegenover het Katholiek Nieuwsblad bevestigd, zo schrijft de krant vrijdag.

Een man uit Valkenburg is een van degenen van wie de klacht is erkend. Jo Gijsen was tot 1959 kapelaan in Valkenburg. De man zegt dat hij als kind van een jaar of tien is betast en misbruikt door bisschop Gijsen. Gijsen zou hem meerdere keren hebben verkracht en ook gedwongen hebben tot orale seks. De Klachtencommissie acht de klacht gegrond voor zover die over betasten gaat, maar voor de andere beschuldigingen ontbreekt bewijs. Klachtencommissie: 'Waarmee overigens bepaald niet gezegd wil zijn dat de door klager gestelde handelingen niet waar zouden zijn.'

Ook een oud-leerling van het Katholiek jongenspensionaat in Kerkrade heeft een klacht tegen de bisschop ingediend. Hij zou door Jo Gijsen eenmalig onzedelijk zijn betast. In die tijd werkte Gijsen als leraar op het kleinseminarie Rolduc in Kerkrade.

Het bisdom Roermond schrijft in een verklaring: "De klachtencommissie heeft aannemelijk geoordeeld dat oud-bisschop Gijsen, in de tijd dat hij kapelaan en leraar was, zich in twee gevallen schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik. 'KLOKK, de stichting die opkomt voor slachtoffers van misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk, is blij dat het bisdom Roermond vrijdag het misbruik van twee jongens door bisschop Jo Gijsen heeft erkend, zo weet de Telegraaf  Een woordvoerder van de organisatie in de krant: 'Dit geeft rust voor alle partijen. De slachtoffers hebben lang gezocht naar erkenning.'

De huidige bisschop van Roermond, Wierz, heeft de slachtoffers zijn excuses aangeboden en zijn spijt betuigd.