zaterdag, 12. juli 2014 - 10:17 Update: 12-07-2014 12:25

Klant van gedwongen prostituee kan straks dokken

Foto van prostitutie raam red light | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Er moet een wet komen waardoor hoerenlopers een celstraf of boete krijgen als ze seks hebben met een prostituee die onder dwang moet werken.

Dat vinden PvdA, SP en ChristenUnie (CU). De PvdA en de SP hebben hun handtekening  gezet onder een initiatiefwetsvoorstel van de CU. PvdA-Kamerlid Rebel, SP-Kamerlid Kooiman en CU-Kamerlid Seghers zullen deze zomer de initiatiefwet verder uitwerken. Dit melden verschillende media zaterdag.

Vermoeden van mensenhandel

Als een prostituant weet of kon weten dat de prostituee die hij bezocht het slachtoffer is van mensenhandel, hangt hem een geldboete of celstraf boven het hoofd. De schrijvers van de initiatiefwet verwachten  dat door hun wetsvoorstel meer mensen melding zullen maken van vermoedens van mensenhandel. Daardoor zullen politie en justitie mensenhandel beter kunnen bestrijden, denken de drie Kamerleden.

Niet wegkijken

De klant kan door verschillende zaken weten dat hij te maken heeft met gedwongen prostitutie.Dan zijn de omstandigheden vaak vaag. Bijvoorbeeld wanneer de vrouw veel blauwe plekken heeft en huilt tijdens de daad. Of als de seks plaatsvindt in een kelderbox of busje.

PvdA-Kamerlid Marith Rebel in het AD: 'De klant mag niet wegkijken als hij weet dat de prostituee haar werk niet vrijwillig doet. Door de ogen te sluiten, werken klanten mee aan mensenhandel en zijn ze eigenlijk medeplichtig.'

Tweede Kamer

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat hoerenlopers moeten worden aangepakt in de strijd tegen mensenhandel. Als in het najaar bij de behandeling van het wetsvoorstel ook CDA en SGP het initiatief steunen, beschikken PvdA, SP en CU over 74 Kamerzetels. CU-Kamerlid Seghers verwacht dat ook andere fracties dan hun steun zullen geven.

Ook het Openbaar Ministerie en de Amsterdamse korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg staan achter de initiatiefwet van de drie partijen

Provincie: