donderdag, 17. juli 2014 - 10:59 Update: 17-07-2014 14:05

Kleinste mensaap in Artis geboren

Kleinste mensaap in Artis geboren
Foto: Artis
Amsterdam

In Artis zwieren aan het eind van de Papegaaienlaan sinds kort niet twee, maar drie goudwanggibbons over het Gibboneiland. Na een draagtijd van zeven maanden, is er afgelopen zondagochtend een gibbonjong geboren.

Het jong drinkt al goed bij de moeder en maakt een sterke indruk. Het geslacht is nog niet bekend. De goudwanggibbon is een bedreigde diersoort. Met de komst van dit jong draagt Artis een belangrijke bijdrage aan het Europese fokprogramma van deze diersoort.

Kleinste mensaap, grootste acrobaat

De gibbon is de kleinste mensapensoort. Net als mensen hebben zij geen staart en hun hersenen zijn in verhouding groot. Goudwanggibbons komen voor in Cambodia, Laos en Vietnam. Ze leven hoog in bomen en zijn goede acrobaten. Met lange armen en vingers slingeren ze van boom tot boom. Gibbons zijn de enige mensapen die ook rechtop lopen. Wel met de armen in de lucht, anders verliezen ze hun evenwicht en struikelen ze over hun armen.

Voor altijd samen

Gibbons zijn monogame dieren. Een stelletje blijft dus altijd samen. Gibbonfamilies gebruiken hun zang om hun territorium te verdedigen en om de onderlinge band te versterken. Dit gezang is ook vaak in de wijde omtrek van Artis te horen. Gibbonfamilies bestaan gemiddeld uit vier dieren; het paartje en hun jongen.

Provincie: