zaterdag, 26. juli 2014 - 9:22 Update: 26-07-2014 20:52

"KLM wist niet van gevaar boven Oekraïne"

KLM wist niet van gevaar boven Oekraïne
Foto: fbf
Amstelveen

Luchtvaartmaatschappij KLM was niet op de hoogte van de aanwezigheid van geavanceerde raketsystemen in Oost-Oekraïne. Dit terwijl andere luchtvaartmaatschappijen het gebied meden.

Dit zegt president-directeur Camiel Eurlings van KLM in het NRC.

President-directeur Eurlings van KLM zegt hierover in de krant:“Mij was geen informatie bekend van maatschappijen die zich anders zijn gaan gedragen. Het was gewoon een veilig verklaarde route. Het beeld was dat je op tien kilometer hoogte veilig zou zijn, dat blijkt dus niet zo met dit soort gesofisticeerde raketinstallaties.”

Een woordvoerder van KLM: “Als we aanwijzingen hadden gekregen dat het gebied onveilig was, dan hadden we er niet gevlogen.”

Inlichtingendiensten

In landen zoals de VS en het Verenigd Koninkrijk waarschuwen luchtvaartautoriteiten hun vliegmaatschappijen al sinds april voor de risico’s van vliegen boven het gebied.

Ook de NAVO waarschuwde hier publiekelijk voor, eind juni. Luitenant-kolonel Jay Janzen van de NAVO zegt: “Het was algemeen bekend dat een dozijn Oekraïense militaire vliegtuigen neergeschoten was in Oost-Oekraïne. Dus het gevaar was duidelijk.” Het overbrengen van deze informatie aan luchtvaartmaatschappijen noemt Janzen een “verantwoordelijkheid” van onder meer de “nationale luchtvaartautoriteit”.

Vorige week donderdag werd een vliegtuig van Malaysia Airlines neergeschoten in Oost-Oekraïne, waarbij 298 mensen (194 Nederlanders) omkwamen. Een deel van de passagiers kocht tickets via KLM. Een vliegtuig van de KLM die achter het ramptoestel aanvloog, werd kort na de aanslag omgeleid.