dinsdag, 25. februari 2014 - 13:35 Update: 03-07-2014 0:41

Klopjacht op vuurwapen-gevaarlijk duo in volle gang

foto van polizei | fbf
Foto: fbf archief
Nederland

De politie is met man en macht op zoek naar het duo Antonio Marcos van der P. en Enise M. Het tweetal wordt verdacht van een ontvoering, een overval, een schietincident en een gijzeling. Inmiddels is ook de politie in Duitland naar het tweetal op zoek.

Antonio Marcos van der P. (25), die samen met Enise M. (19) wordt gezocht is al eerder voor reeks gewelddadige incidenten met justitie in aanraking geweest. Op 15-jarige leeftijd werd de jongen uit Harkema veroordeeld voor een steekpartij en kreeg daarvoor jeugddetentie en jeugd-tbs opgelegd. In 2005 wist hij te ontsnappen tijdens begeleid verlof waarna hij diverse overvallen deed.

Nu doemt Antonio opnieuw op in een aantal ernstige zaken:
 

Meppel
Op 10 februari jl. hebben twee personen, een man en een vrouw, ingebroken in een woning aan de Fazant in Meppel. Hier woont een 52-jarige vrouw. Toen het slachtoffer hen eind van de middag overliep is ze door hen gekneveld, mishandeld en bedreigd. Hierop werd het slachtoffer tegen haar wil meegenomen in haar auto. Uiteindelijk is het slachtoffer in de ochtend van 11 februari in de buurt van Lelystad in een bos achtergelaten.
 

Lage Mierde
Op 18 februari jl. werd een overval gepleegd op een woning aan de Goorweg in Lage Mierde. De bewoner is gekneveld door de verdachten. Daarnaast zijn drie getuigen ook onder bedreiging van een vuurwapen mee de woning in genomen en gekneveld. De slachtoffers werden gedwongen hun waardevolle spullen af te geven. De bewoner werd door de verdachte(n) mishandeld. Hij heeft hierbij ernstig letsel opgelopen. De verdachten zijn vertrokken in de auto van één van de slachtoffers. Deze auto is tot op heden niet getraceerd. Het vermoeden bestaat dat zij gebruik maken van een rode Renault Clio met het kenteken 46-JB-GS. Tevens zouden zij de beschikking hebben over een blauwe Renault Laguna met het kenteken 98-GG-PP.
 

Enschede
Op maandagmiddag 24 februari is er ingebroken bij een camping aan de Oude Buurserdijk in Enschede. Een man en een vrouw die een caravan op de camping hebben staan, zagen dat een andere man en vrouw aan het inbreken waren bij een caravan. De man die de inbrekers overliep, werd beschoten en raakte gewond. Hij werd met een schotwond door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Tijdens het politieonderzoek ontstond het sterkte vermoeden, dat de verdachten van dit incident de landelijke gezochte verdachten Van Der P. en B. betroffen. Na het schietincident aan de Oude Buurserdijk gijzelde het vluchtende tweetal Van der Ploeg en Bircan maandagavond op de Arendsweg een gezin.
Het gezochte stel is rond 20.00 uur vertrokken in de blauwe Honda CRV (kenteken 71-DP-LK) van het gezin. De twee namen de vader van het gezin mee. Om 20.40 uur zetten zij de gegijzelde man in Ahaus (Duitsland) uit zijn wagen en kon hij de politie alarmeren.
 

Auto’s
De twee verdachten gingen er na de gijzeling in Enschede vandoor in een blauwe Honda CRV met het kenteken 71-DP-LK. Eerder maakte de verdachten gebruik van een zwarte Daihatsu Cuore met kenteken 47-JKG-4, een rode Renault Clio met het kenteken 46-JB-GS en een blauwe Renault Laguna gekentekend 98-GG-PP.

Vuurwapengevaarlijk

De verdachte Van der P. is vuurwapengevaarlijk. Bij aantreffen van één van deze twee verdachten geldt het advies geen actie te ondernemen. Bel direct de politie via de Opsporingstiplijn op 0800 – 6070 of met Misdaad Anoniem op 0800-7000. Maar u kunt natuurlijk ook met de plaatselijke politie bellen via 0900-8844.

Provincie: