woensdag, 5. november 2014 - 8:40 Update: 05-11-2014 10:58

KNMI heeft aardbeving opgeschaald naar 2,9

Provincie Groningen weer getroffen door aardbeving
Foto: Archief EHF
Groningen

De Groningers zijn afgelopen nacht opnieuw opgeschrokken door een aardbeving.

Het KNMI heeft de beving inmiddels opgeschaald van een sterkte van 2,6 naar een sterkte van 2,9 op de schaal vn Richter. Dit blijkt na nadere heranalyse van de gegevens, zo meldt het Instituut, De aardbeving is goed gevoeld. Het KNMI heeft inmiddels al 70 meldingen ontvangen van mensen die de beving hebben gevoeld. De beving is een gevolg van de gaswinning in de provincie Groningen.

Een woordvoerder heeft aan RTV Noord laten weten dat de beving om 02.12 plaatsvond en dat het epicentrum zes kilometer ten noordwesten  van Middelstum tussen Zandeweer en de Eemshavenweg lag.

Het gebied waar de beving voelbaar was, lijkt vrij groot. De beving werd zo'n 20 kilometer ten oosten van de stad Groningen gevoeld. Maar ook in het westen van de provincie was de grond aan het schudden. De Groningers zijn enorm geschrokken  van de flinke beving. Sieme Gerrijts, inwoner van Middelstum, heeft het gevoel dat deze beving die van 2012 overtreft. Tegen RTV Noord laat hij weten: 'Tot nu toe heb ik ze bijna allemaal meegemaakt en dit was echt wel de heftigste ooit. Ik voelde meer schudden dan bij de beving van twee jaar geleden.' Ook hij is erg geschrokken. 'Ik dacht alles stort in'. Volgens hem maakte de aardbeving iedereen wakker. 'Ik heb nog nooit om half drie alle lichten zien branden in Middelstum.' Maar behalve geschrokken is Gerrijts ook boos. Tegen de omroep zegt hij: 'Ik denk dat minister Kamp wacht op de eerste dode. Het is misschien cynisch, maar dit moet gewoon stoppen. Dit kan niet langer.'

Provincie: