dinsdag, 20. mei 2014 - 20:43 Update: 03-07-2014 0:36

KNVB draait pilot met video-scheidsrechter

Foto van scheidsrechterfluit | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Zeist

De KNVB is dit seizoen gestart met de tweejarige pilot Arbitrage 2.0, waaronder de video-scheidsrechter.

’In dit traject wordt de komende twee seizoenen het gebruik van doellijntechnologie (HawkEye) en extra assistenten (5e en 6e officials) toegepast’, meldt de KNVB dinsdag.

’Aanvullend wordt de mogelijke toepassing van een videoreferee nader onderzocht’, aldus de KNVB.

De KNVB is nu één seizoen onderweg met de pilot. Gijs de Jong blikt terug op de toepassingen in het eerste seizoen en vertelt over de ontwikkelingen van de videoreferee.Arbitrage 2.0, hoe kijkt de KNVB aan tegen het eerste jaar?

,,Om bij te dragen aan een eerlijk en sportief verloop van de wedstrijden, streeft de KNVB naar een continue verbetering van de arbitrage. In dat kader zijn we gestart met arbitrage 2.0. We zijn erg tevreden over het eerste jaar van de pilot. Dit seizoen is er bij vijftien wedstrijden in de Eredivisie en één interland doellijntechnologie toegepast, zijn er bij negen beslissingswedstrijden extra assistenten ingezet en hebben we bij vierentwintig wedstrijden de mogelijkheden van een videoreferee onderzocht. In het tweede jaar gaan we de pilot verder uitbreiden. Zo is doellijntechnologie komend seizoen vanaf de start van het seizoen bij de Johan Cruijff Schaal actief en worden bij meer beslissingswedstrijden extra assistenten ingezet. Aanvullend gelooft de KNVB sterk in de mogelijkheden van een videoreferee in de toekomst. Komend seizoen gaan we gezamenlijk met FIFA een voorstel indienen bij de IFAB om de videoreferee in het voetbal te testen. Als dat voorstel wordt goedgekeurd, is dat een revolutionaire stap in het voetbal."

,,De videoreferee is een scheidsrechter die buiten het veld met behulp van beelden van de aanwezige camera’s in het stadion de arbitrage kan ondersteunen in het nemen van beslissingen tijdens de wedstrijd. Op dit moment werkt de videoreferee nog op de achtergrond en staat hij niet direct in contact met de scheidsrechter. In de pilot doen we ervaring op met momenten in de wedstrijd waarbij de videoreferee een ondersteunende rol kan hebben. Hierbij focussen we ons op situaties die wedstrijdbepalend kunnen zijn, zoals wel of geen strafschop, ernstig gemeen spel en doelpunten waaraan een overtreding is voorafgegaan."

Categorie: