zondag, 6. april 2014 - 16:33 Update: 03-07-2014 0:38

KNVB houdt kampioens-schaal nog even achter

Foto van Ajax keeper | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Arnhem

(Elfvoetbal) Ajax is nog geen kampioen, heeft wel een vervolg gegeven aan de ongeslagen serie in de Eredivisie in 2014.

Na een eerste helft waarin Vitesse de boventoon voerde werd de rug gerecht in het tweede bedrijf: 1-1. Zuur voor Ajax zijn de schorsingen van Daley Blind en Ricardo van Rhijn.

Een hoop bekenden in het uitverkochte Gelredome. Wilfried Bony nam afscheid van Vitesse, Oranje-international Robin van Persie zat op de tribune en KNVB-directeur Bert van Oostveen was eveneens aanwezig. Hij had de kampioensschaal bij zich, voor het geval Ajax vandaag kampioen zou worden. Zeearend Hertog kon zijn gebruikelijke rondje door het Gelredome niet vliegen. Dit vanwege enorm spandoek op de zuidtribune. Na een gigantisch vuurwerkspektakel kon er worden afgetrapt.

Het eerste gevaar was van Vitesse, dat een schot van Davy Pröpper op het dak van het doel van Jasper Cillessen zag belandden. Ook Ajax kreeg echter een vroege doelkans. Daley Blind schoot met zijn zwakke rechterbeen ruim naast in scoringsrijke positie. Het beloofde direct een feest te worden in Arnhem, waar het niet dat er werd gevochten op de tribunes van de thuishaven van Vitesse. Het betroffen een stuk of vijftig Ajax-fans, die uiteindelijk uit het stadion werden gezet.

Na een vlotte aanval schoot Christian Atsu de bal recht op Cillessen. In het eerste kwartier ontsnapte Ajax zelfs. Vitesse was beter en raakte de paal na een kopbal van Guram Kashia uit een hoekschop. Daarna schoot Bertrand Traoré in kansrijke positie over. Ricardo van Rhijn maakte vervolgens hands in het strafschopgebied. Een penalty werd echter niet gegeven.

Het Vitesse-doelpunt kwam er uiteindelijk alsnog. Cillessen bracht half redding op een vrije trap van Zakaria Labyad. De bal werd echter opnieuw voor het doel gebracht, waardoor Traoré in staat werd gesteld om de 1-0 voor zijn rekening te nemen. Ajax werd compleet overlopen in de beginfase en mocht blij zijn dat het maar 1-0 stond.

Atsu en Labyad noteerden de volgende mogelijkheden. Op slag van rust kreeg Vitesse wederom twee dotten van kansen. Eerst kwam Atsu alleen voor Cillessen na een één-tweetje met Traoré, vervolgens was Marko Vejinovic al om Cillessen heen maar werd de bal naast het doel geschoten. Domper voor Ajax was de gele kaart voor Blind, die er komende week vanwege een schorsing niet bij is. Blind realiseerde zich de schorsing en toonde zich onthutst.

Amper uit de kleedkamer gekomen maakte Ajax de gelijkmaker. Kolbeinn Sigthorsson ontsnapte op de linkerflank en zette Ajax op donderslag aan heldere hemel naast Vitesse: 1-1. Vlak na de theepauze oogde Ajax als herboren. Pegels van Sigthorsson bezorgden de Vitesse-verdedigers het nodige werk en ook Bojan Krkic probeerde zich in positief opzicht te onderscheiden.

In de laatste minuten viel er nauwelijks doelgevaar te bespeuren. Vitesse en Ajax leken zich neer te leggen bij een puntendeling. Pijnlijk voor Ajax is dat naast Blind ook Van Rhijn tegen een schorsing opliep. Dit na een handgemeen met Lucas Piazon. De wedstrijd eindigde op een vervelende manier. Cillessen kreeg een voorwerp op zijn hoofd gegooid. De keeper van Ajax wilde het veld aflopen, maar Björn Kuipers haalde hem over om te blijven. Na de aftrap floot Kuipers direct af: 1-1.