woensdag, 23. april 2014 - 13:15 Update: 03-07-2014 0:37

KNVB stelt FC Twente onder curatele

Foto van FC Twente supporters | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Enschede

(Elfvoetbal) Volgende maand zal FC Twente zeer waarschijnlijk onder curatele van de KNVB worden gesteld.

Een opvallende ingreep van de voetbalbond, die FC Twente enkele jaren terug nog in de meest gezonde categorie plaatste.Als in mei de clubs op basis van hun financiële huishouding weer in categorieën worden ingedeeld, zullen de Tukkers terecht komen in Categorie 1, de meest alarmerende klasse. Dat zou onder meer betekenen dat Twente geen grote uitgaven meer mag doen zonder toestemming van de licentiecommissie.

Daarbij geldt een bedrag van 50.000 euro. Vorige week kreeg FC Twente al een boete van 35.000 euro van de KNVB, omdat er volgens de voetbalbond niet was voldaan aan het 'tijdig, juist en volledig informeren van de licentiecommissie'. "We hebben met de licentiecommissie een technische discussie gehad over de verwerking van de verkoop van een deel van de tv-gelden in de jaarrekening 2012-2013", verklaart Arjan Hoop, adviseur van de Raad van Commissarissen, in AD Sportwereld.

"De commissie is niet akkoord gegaan met de boekhoudkundige verwerking van deze transactie in dit boekjaar. Daar hebben ze wel een punt. Uiteindelijk is het geheel doorgeschoven naar 2013-2014." Ook voorzitter Joop Munsterman van FC Twente legt uit. "In verband met de overdracht van de tv-gelden heeft FC Twente al diverse financiële afschrijvingen gedaan, waardoor op papier een hogere verliesgevende situatie te constateren is."

"Daar komt bij het missen van Europees voetbal, de vroege uitschakeling in de beker en de crisis in zijn algemeenheid. Samen met het hoge investeringsniveau in de afgelopen jaren leidt dat tot een tijdelijke gespannen liquiditeitspositie. We hebben een stappenplan uitgewerkt dat ertoe moet leiden dat deze positie over enkele maanden op het gewenste niveau is gebracht."

"Het gaat hier nadrukkelijk om een momentopname, dus categorie 1 kan maar zo. Maar dat heeft dan wel te maken met het terugdraaien van deze TV-deal." De afgelopen jaren heeft FC Twente flink geïnvesteerd om haar stadion te verbouwen en werden dure voetballers en trainers aangetrokken.

"De gedane investeringen vormen het fundament onder een structurele top 5-positie in het Nederlandse voetbal. De afgelopen zes jaar hebben in het teken gestaan van het aflossen van de schulden en het vinden van een nieuw evenwicht op een veel hoger niveau", aldus Munsterman.

"Als je vervolgens zo'n stadion in fasen neerzet, dan moet je tussentijds hoge klasseringen behalen om nieuwe stoelen bezet te krijgen en dat betekent weer dat je tijdelijk hoge investeringen in je selectie moet doen en tegelijkertijd je jeugdopleiding moet laten aansluiten op de kwaliteit van een selectie die in de top 5 speelt."

Categorie:
Tag(s):