zondag, 7. december 2014 - 11:36 Update: 07-12-2014 12:17

Koenders: de strijd tegen ISIS behoeft ook een politieke strategie

Koenders: de strijd tegen ISIS behoeft ook een politieke strategie
Foto: RVD
Den Haag

'Bij deze conferentie was, net als bij de anti-ISIS coalitie-bijeenkomst afgelopen week in Brussel, het breed gedeelde gevoel van urgentie bij de aanpak van ISIS aanwezig. Direct daaraan gekoppeld zijn de wens en noodzaak van een gezamenlijke strategie. De geesten zijn er rijp voor. Er valt echter nog een hoop werk te verrichten.' Zo blikte minister Koenders (Buitenlandse Zaken) terug op de Manama Dialoog, waaraan hij dit weekend in Bahrein deelnam.

'Ik heb me dit weekend opnieuw hard gemaakt voor een coherente strategie tegen ISIS en benadrukt dat de militaire bestrijding moet worden ingebed in een politieke oplossing. Dat is ook wat de deelnemers onderstreepten', zei de minister. 'Het gaat er nu om met de regio een inclusieve politieke strategie te formuleren', aldus Koenders.

'Het begrijpen en aanpakken van de diepliggende oorzaken is essentieel om het ISIS-gedachtengoed te kunnen bestrijden en stabiliteit en vrede in de regio te bevorderen. Doordat experts van denktanks en academici deelnamen aan de discussies was er een goede wisselwerking tussen de inzichten van beleidsmakers en de analyse van wetenschappers. Ik ben van plan te zoeken naar meer mogelijkheden voor dit soort uitwisselingen van kennis en expertise', zei de minister.

Minister Koenders sprak en marge van de bijeenkomst met een breed palet aan deelnemers, waaronder collega's uit de regio. Hij sprak onder andere zijn Iraakse, Canadese, Emirati, Franse, Egyptische, Britse, Saoedische en Bahreinse collega's. De minister uitte tijdens de gesprekken zijn zorgen over sektarisme, geweld en mensenrechten. 'Het drama in Syrië gaat elke dag door. Mensenrechten worden dag in dag uit geschonden, en niet alleen daar', voegde hij toe. 'Over deze onderwerpen blijf ik in gesprek met mijn collega's.' Meermaals werd waardering uitgesproken voor de Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen ISIS, ook wel Daesh genoemd.

De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Al Jaafari en minister Koenders waren het erover eens dat ISIS een gezamenlijke vijand is die gezamenlijk aangepakt moet worden. 'Politieke inclusiviteit in Irak is van groot belang. Alle groeperingen moeten zich herkennen in de regering en het beleid', aldus minister Koenders, die voornemens is binnenkort een uitgebreider bezoek aan de regio te brengen.

De Manama Dialoog is een netwerkbijeenkomst die elk jaar wordt gehouden in Manama, de hoofdstad van Bahrein. Dit jaar was de tiende keer. De bijeenkomsten moeten op het hoogste niveau internationaal debat bevorderen over actuele onderwerpen in de regio en bieden daarnaast een goede gelegenheid voor één op één gesprekken. Vast agendapunt is de veiligheidssituatie in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De deelnemers zijn afkomstig uit alle werelddelen en komen onder meer uit de politiek, regeringen, het bedrijfsleven, defensiekringen en het academisch milieu.

Lees alles over:
Tag(s):