woensdag, 16. april 2014 - 13:23 Update: 03-07-2014 0:38

Kolencentrale Eemshaven stilleggen om niet kloppende natuurvergunning

Kolencentrale Eemshaven stilleggen om niet kloppende natuurvergunning
Foto: Archief FBF.nl
Eemshaven

Greenpeace en Natuur & Milieu overwegen de gang naar de rechter om te eisen dat de nieuwe kolencentrale in Eemshaven wordt stilgelegd omdat de natuurvergunning niet in orde is.

De Raad van State oordeelde woensdag dat de natuurvergunning voor de kolenkolos van RWE/Essent opnieuw niet klopt.

Het oordeel van de Raad van State: de provincie Groningen en RWE/Essent hebben de gevolgen van de kolencentrale op de omliggende natuur niet goed onderzocht.

Twee jaar geleden werd de natuurvergunning voor de centrale – de grootste ooit in Nederland – al vernietigd. RWE/Essent vroeg daarop een nieuwe vergunning aan bij en bouwde de centrale aan de Waddenzee rustig af. 'De centrale is nog niet volledig operationeel, maar hij draait al', zegt Willem Wiskerke van Greenpeace. 'En dat is vreemd. De Raad van State oordeelt immers dat RWE/Essent en de Provincie Groningen onvoldoende hebben onderbouwd wat de gevolgen voor de natuur zijn en dan vooral voor het beschermde Waddengebied.'

RWE/Essent is nu gedwongen om opnieuw te onderbouwen hoe en waarom de kolencentrale wel zou passen binnen de natuurwetgeving. Die onderbouwing moet vervolgens opnieuw worden beoordeeld. Dit kan maanden in beslag nemen. Greenpeace en Natuur en Milieu overwegen om nu een voorlopige voorziening aan te vragen bij de rechter om de centrale stil te leggen tot er een nieuw besluit van de provincie ligt. 'Bovendien hebben we al die extra kolenstroom helemaal niet nodig. Geen kern en kolen, maar wind en molen!', aldus Greenpeace.