zaterdag, 30. augustus 2014 - 8:29 Update: 30-08-2014 12:07

Koning en Koningin bij viering 200 jaar Koninkrijk

Foto van Willem-Alexander en Maxima | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Maastricht

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima wonen op zaterdag 30 augustus de viering bij van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden in Maastricht.

 

Ook Bondspresident Gauck van Duitsland en zijn partner mevrouw Daniela Schadt zijn aanwezig.

Dit vierde nationale evenement van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden staat in het teken van de internationale oriëntatie van Nederland. Tijdens het Congres van Wenen tweehonderd jaar geleden werden de grenzen in Europa opnieuw getrokken. De Europese mogendheden herstelden onder meer de Nederlandse onafhankelijkheid, waardoor de positie van het Koninkrijk der Nederlanden in Europa en daarbuiten mede werd bepaald. Van oudsher richt Nederland zich op het buitenland:  eeuwen geleden als zeevarende natie, later ook als medeoprichter van bijvoorbeeld de EU. Nederland zet zich actief in voor vrede en veiligheid elders in de wereld.

De viering start met een kunstmodeparade op de Markt van Maastricht die in opdracht van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk is ontworpen door kunstenaar Peter George d'Angelino Tap.  In het Theater aan  het Vrijthof vindt vervolgens een congres over internationale oriëntatie plaats.
Sprekers zijn onder meer  Bondspresident Gauck en minister Timmermans van Buitenlandse Zaken. Gedurende de gehele dag en avond is er een feestelijk programma in het centrum van Maastricht. Zo staat ook het Preuvenemint op het Vrijthof, in het teken van de viering van 200 jaar Koninkrijk.

De viering in Maastricht is het vierde nationale evenement in het kader van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. In de voorbereiding van dit evenement werkt het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk samen met de gemeente Maastricht en de provincie Limburg. De eerdere nationale evenementen vonden plaats in Scheveningen, Den Haag en Sint Maarten. Na Maastricht volgt in april 2015 een evenement in Zwolle en wordt de viering afgesloten in september 2015 in Amsterdam.

Provincie:
Tag(s):