vrijdag, 29. augustus 2014 - 13:55 Update: 29-08-2014 14:02

Koning en koningin op staatsbezoek naar Japan en Korea

Koning en koningin op staatsbezoek naar Japan en Korea
Foto: Archief EHF
Den Haag

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen op uitnodiging van de Japanse regering van woensdag 29 tot en met vrijdag 31 oktober 2014 een staatsbezoek aan Japan. Dit meldt de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag.

Koning Willem-Alexander en zijn koningin Máxima worden bij hun bezoek vergezeld door minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. Minister Henk Kamp van Economische Zaken leidt gelijktijdig een economische missie.

Japan
Japan is de op twee na grootste economie ter wereld met grote innovatieve kracht in technologisch wetenschappelijk opzicht. Het zwaartepunt in de uitstekende bilaterale relaties tussen Japan en Nederland ligt ook op het economisch vlak (handel, investeringen en technologisch wetenschappelijke samenwerking).

Sinds het aantreden van de regering onder leiding van premier Abe laat deze hoogontwikkelde economie een nieuwe dynamiek zien die veel kansen biedt voor het Nederlands bedrijfsleven en aanknopingspunten voor het topsectorenbeleid. Op het gebied van offshore windenergie, bij de ontwikkeling van hoogtechnologische land- en tuinbouw en op de thema’s healthy ageing, cybersecurity en smart mobility valt veel expertise te brengen en te halen. Ook de Olympische Spelen in Tokio in 2020 bieden goede kansen voor diverse relevante sectoren.

Staatsbezoek aan Republiek Korea
Op uitnodiging van president Park Geun-hye brengt het koninklijk paar op maandag 3 en dinsdag 4 november 2014 een staatsbezoek aan de Republiek Korea. Ook daar wordt het koninklijk paar vergezeld door minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. Minister Henk Kamp van Economische Zaken leidt ook daar gelijktijdig een economische missie.

Korea
Ook Nederland en Korea hebben een uitstekende bilaterale relatie, waarvan het zwaartepunt economisch van aard is: Korea behoort tot de top-3 van exportlanden voor Nederland in Azië.
Sinds 2011 heeft de EU een Vrijhandelsakkoord met Korea waardoor handel tussen ons land en Korea is vergemakkelijkt.

Nu Europa uit de Eurocrisis krabbelt, wakkert de aandacht van Korea voor Europa weer aan. Nederland profileert zich als belangrijke partner op HTSM-gebied in Korea. Daarnaast hebben de hoogtechnologische sectoren land- en tuinbouw, energie en logistiek het land veel te bieden en zijn er kansen voor bedrijven en kennisinstellingen.

Categorie:
Provincie: