vrijdag, 21. maart 2014 - 22:07 Update: 03-07-2014 0:39

Koningin Máxima ontvangt Duitse Mediaprijs

Foto van koningin Maxima | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Koningin Máxima heeft vrijdagavond de ‘Deutsche Medienpreis 2013’ in het Kongreshaus in Baden-Baden in Duitsland ontvangen.

Koning Willem-Alexander vergezelde Koningin Máxima bij de uitreikingsceremonie.

Koningin Máxima ontvangt de prijs voor haar inspanningen als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. In deze functie zet zij zich wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. 

Ruim 2,5 miljard mensen hebben geen toegang tot een bank- of spaarrekening. Dit maakt het moeilijk om een lening of verzekering te kunnen afsluiten die aansluit bij hun persoonlijke situatie. Dit geldt bijvoorbeeld voor 500 miljoen kleine boerenbedrijven in ontwikkelingslanden die veelal gerund worden door vrouwen. Door geld veilig op een spaarrekening te zetten kunnen tegenvallers worden opgevangen en is er geld om kinderen naar school te laten gaan.

Verbetering van toegang tot financiële diensten en financiële educatie kan bijdragen aan betere landbouwontwikkeling, vermindering van armoede en draagt ook bij aan de ontwikkeling van de MKB-sector. Koningin Máxima krijgt de prijs onder meer omdat zij volgens de jury een wereldthema op de agenda heeft gezet. Personen die eerder de Duitse Mediaprijs ontvingen zijn onder anderen de Duitse Bondskanselier, Angela Merkel, oud secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, en de oud-president van de republiek Zuid-Afrika, Nelson Mandela.


De Duitse Mediaprijs is in 1992 in het leven geroepen door Media Control. Dit is een marktonderzoeks-bureau op het gebied van entertainment. De winnaar wordt jaarlijks bepaald door een jury bestaande uit hoofdredacteuren van een aantal grote media in Duitsland. Voorzitter is de heer Stefan Aust, voormalig hoofdredacteur van Der Spiegel en uitgever van Die Welt. Tijdens de uitreikingsceremonie sprak onder meer de eigenaar/oprichter van de gastorganisatie, de heer Karlheinz Kögel.

De laudatio werd uitgesproken door de partner van de Duitse Bondspresident Gauck, mevrouw Daniela Schadt. Mevrouw Schadt was journaliste en voormalig hoofdredacteur binnenlandse politiek van de Nürnberger Zeitung. Koningin Máxima hield eveneens een toespraak. De Duitse Mediaprijs is een handbeschilderd beeld van keramiek, gemaakt door de van oorsprong Zwitserse kunstenaar Roland Junker. De vorm en kleurencombinatie zijn ieder jaar verschillend.


Koningin Máxima is in september 2009 benoemd als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon. Sinds juni 2011 is Koningin Máxima erevoorzitter van het G20 'Global Partnership for Financial Inclusion' (GPFI).


 

Categorie: