zondag, 4. mei 2014 - 19:32 Update: 03-07-2014 0:37

Koningspaar legt bloemenkrans op de Dam

Koningspaar legt bloemenkrans op de Dam
Foto: FlashphotoNL
Koningspaar legt bloemenkrans op de Dam
Foto: 3FM
Amsterdam

Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en minister-president Rutte hebben zondagavond 4 mei de Nationale Herdenking in Amsterdam bijgewoond.

Nationale Herdenking, zondag 4 mei
De Koning en Koningin hebben zondagavond 4 mei in aansluiting op de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam een krans bij het Nationaal Monument op de Dam gelegd. De krans namens de Rijksministerraad werd gelegd door minister-president Rutte, minister Hennis-Plasschaert van Defensie, staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Gevolmachtigde ministers Boekhoudt, Wiels en Voges van respectievelijk Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Nationale Viering van de Bevrijding, maandag 5 mei
Minister-president Rutte is in de Nieuwe Kolk in Assen aanwezig bij de 5 mei-lezing ter gelegenheid van de Nationale Viering van de Bevrijding die dit jaar plaatsvindt in de provincie Drenthe. De 5 mei- lezing, getiteld "We Cannot Take Freedom For Granted", wordt uitgesproken door de voormalig Ierse president en Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Mary Robinson. Rond 13.00 uur ontsteekt de minister-president het bevrijdingsvuur op het Bevrijdingsfestival in Assen als startschot van de veertien Bevrijdingsfestivals die in Nederland worden gehouden.

5 mei-concert 
Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Prinses Beatrix en minister-president Rutte wonen 's avonds in Amsterdam het 5 mei-concert bij ter gelegenheid van de Afsluiting Nationale Viering van de Bevrijding. Het concert vindt traditiegetrouw plaats op en rond de Amstel voor Koninklijk Theater Carré.