zaterdag, 11. oktober 2014 - 12:21 Update: 11-10-2014 20:27

Koningspaar op Koningsdag nieuwe stijl niet meer van stad naar stad

Koning:Koningsdag nieuwe stijl in 2015 in Dordrecht
Foto: DVC
Dordrecht

In 2015 vindt op maandag 27 april de eerste Koningsdag ‘nieuwe stijl’ plaats in Dordrecht. Dit heeft Koning Willem-Alexander zaterdag gezegd tijdens een toespraak op het jaarlijkse congres van de Koninklijke Bond van Oranje Verenigingen (KBOV) die in Dordrecht wordt gehouden.

Volgens de koning is er voor Dordrecht gekozen omdat daar in 1572 de eerste aanzet werd gegeven voor de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen ook de komende jaren op Koningsdag slechts één stad bezoeken. Daarbij hebben de steden die bezocht gaan worden een centrumfunctie voor de streek waar zij in liggen. ´Het wordt een kleurrijk spektakel waarin de inwoners van de gemeente en de streek laten zien waarop ze trots zijn´, stelt de koning.

´Tijdens dat bezoek hopen we zoveel mogelijk mensen uit stad en streek te ontmoeten en een karakteristiek deel van de gemeente te doorkruisen. Dat vertrouwde element houden we graag vast. Maar we willen de gemeente ook graag de gelegenheid geven zichzelf op een centrale plek aan heel Nederland te presenteren. Dat kan bijvoorbeeld door een feestelijke 'grande parade', wellicht met een thema of rode draad. Bij de invulling daarvan is alles mogelijk: muziek, sport, beeldende kunst, design, techniek, bedrijvigheid, historisch erfgoed, sociale initiatieven, toekomstdromen. Een kleurrijk spektakel waarin de inwoners van de gemeente en de omringende streek kunnen laten zien waarop ze trots zijn. Net als heel Nederland, beleven wij die grande parade graag mee. Zo kan op Koningsdag een element uit vroeger jaren in een andere, nieuwe gedaante weer terugkeren´, aldus de koning.

De KBOV is de vereniging van plaatselijke oranjeverenigingen en -comités, die zich vrijwillig hebben aangesloten om samen te werken en elkaar te ondersteunen. Het thema van het congres dit jaar is "200 jaar Koninkrijk der Nederlanden". Naast Koning Willem-Alexander spraken ook onder meer de vice-president van de Raad van State, mr. Piet-Hein Donner en prof.dr. A. A. den Hollander, hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):