donderdag, 13. februari 2014 - 11:52 Update: 03-07-2014 0:42

Kopie identiteits-bewijs voor bedrijven is verboden

Foto van identiteitskaart | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Bedrijven in verschillende sectoren vragen nog steeds in strijd met de wet om een kopie van een identiteitsbewijs. Dit heeft het College bescherming persoonsgegevens (CBP) geconstateerd.

Meer dan 1.000 signalen
De afgelopen tijd heeft het CBP meer dan 1.000 signalen ontvangen die te maken hebben met het kopiëren van identiteitsdocumenten. In sectoren uiteenlopend van de evenementen- tot de hotelbranche vragen bedrijven om een kopie van het paspoort.

Het CBP heeft naar aanleiding van de signalen met verschillende organisaties contact opgenomen en hen ertoe bewogen hun beleid of hun communicatie over het kopiëren van ID-bewijzen aan te passen.

“Natuurlijk moeten bedrijven kunnen controleren of hun klanten zijn wie ze zeggen dat ze zijn. Maar stapels kopietjes van paspoorten is bijna vragen om identiteitsfraude. Met grote financiële en maatschappelijke gevolgen voor burgers”, zegt Wilbert Tomesen, collegelid van het CBP.

De onderzochte bedrijven hebben hun werkwijze aangepast en de overtredingen beëindigd. Het optreden van het CBP heeft er ook toe geleid dat de Belastingdienst en Transport en Logistiek Nederland bedrijven juist informeren over kopie paspoort.

Provincie:
Tag(s):