maandag, 5. mei 2014 - 9:38 Update: 03-07-2014 0:37

Kopie op internet van dossier Volkert van der G. op echtheid onderzocht

Foto van Volkert van der G. | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Justitie is een onderzoek gestart naar de echtheid van een fotokopie waarop een deel van het gevangenisdossier van Volkert van der G. zou staan.

De pagina circuleert sinds zondag op internet. Dit meldt het AD maandag. In het document valt onder andere te lezen dat Volkert van der G., die afgelopen vrijdag vrijkwam, niet vluchtgevaarlijk is, maar wel suïcidaal zou zijn. Ook wordt zijn voormalige huisadres genoemd.

De pagina verscheen zondagmiddag op waarinholland.nl. Mogelijk komt de fotokopie uit de gevangenis waar Volkert van der G. zat. Meerdere personeelsleden hebben toegang tot zo'n dossier. De advocaat van Van der Graaf wilde niet reageren op het uitgelekte gevangenisdossier. Tegen het AD zegt hij 'Ik zeg niets over deze zaak. Dat is niet in het belang van mijn cliënt.'

Het is nog onduidelijk wat er gaat gebeuren als de fotokopie echt blijkt te zijn. Woordvoerder van justitie in de krant: 'We willen eerst weten of het om een authentiek document gaat voor we op de inhoud ingaan.'

Van der Graaf kwam vrijdag voorwaardelijk vrij omdat hij tweederde van zijn straf heeft uitgezeten. Hij kreeg in 2003 18 jaar cel voor de moord op Pim Fortuyn. Waar hij is vrijgelaten, is niet bekend. Wel is duidelijk dat justitie veiligheidsmaatregelen heeft genomen om Van der Graaf te beschermen.