woensdag, 30. juli 2014 - 16:56 Update: 30-07-2014 17:00

Koppeling van online huishoudboekje AFAS en internetbankieren ING mag niet

Foto van logo ING bank gebouw | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Utrecht

Het online huishoudboekje van softwareontwikkelaar AFAS mag geen automatische koppeling naar internetbankieren van de ING bevatten. Dit heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland woensdag beslist.

Het online huishoudboekje is een softwareproduct van AFAS waarmee ING-betaalrekeninghouders inzicht kunnen krijgen in hun geldzaken. De transactiegegevens van de bank worden door de klant gedownload en vervolgens geupload naar de AFAS-site. Deze ‘handmatige’ wijze van gegevensuitwisseling blijft mogelijk. AFAS biedt echter ook de mogelijkheid de bankgegevens automatisch naar haar site te transporteren, met behulp van een automatische koppeling tussen haar site en de banksite. Om die te activeren moet de klant zijn persoonlijke inloggegevens van Mijn ING invoeren op de AFAS-site.
 
De voorzieningenrechter bepaalt dat deze automatische functie in strijd is met de algemene voorwaarden van de ING. De gezamenlijke boodschap van banken aan hun klanten is dat persoonlijke authenticatiemiddelen geheim moeten worden gehouden om fraude met internetbankieren te voorkomen. De ING heeft in de algemene voorwaarden daarom opgenomen dat klanten hun persoonlijke inlogggevens niet op een andere site dan die van de ING mogen invoeren. Door het aanbieden van de automatische koppeling in het online huishoudboekje, zet AFAS klanten aan tot het handelen in strijd met de algemene voorwaarden. Dat mag niet, ook als de automatische koppeling op zichzelf bezien veilig zou zijn.  AFAS loopt onterecht vooruit op Europese regelgeving op dit gebied.

 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):