vrijdag, 3. oktober 2014 - 9:50 Update: 03-10-2014 13:48

Dirk Kuijt hangt Oranje kicksen aan de wilgen

Kuijt stopt per direct als Oranje-international
Foto: Greenpeace

(ELF-Voetbal/Blik op Nieuws) Een verrassende stap. Dirk Kuijt stopt per direct als international van Oranje. Na 104 wedstrijden voor het Nederlands elftal vindt de blonde Katwijker het genoeg geweest.

Het geringe uitzicht op speeltijd dwong de nu 34-jarige aanvaller, dit seizoen actief voorFenerbahçe SK, tot misschien de moeilijkste beslissing uit zijn loopbaan. "Het afscheid valt me zwaar", vertelt Kuijt, die op zijn verzoek in principe niet meer wordt opgeroepen doorGuus Hiddink, in De Telegraaf. Al kan Hiddink in geval van nood nog altijd contact opnemen.

"In één klap ben ik geen international meer, maar Oranjefan. Het is allemaal nog heel vers. Wat ik vooral zal missen? Alles. Maar het kippenvel tijdens de volksliederen misschien nog het meest. Ik heb spelen voor mijn vaderland als de allergrootste eer beschouwd en ben daar dankbaar voor."

Kuijt debuteerde in september 2004 in een oefeninterland tegen Liechtenstein (3-0) in Utrecht. "De wedstrijd was voor mij als ex-FC Utrechter heel bijzonder, omdat die in het stadion van FC Utrecht, de Galgenwaard, werd gespeeld. Maar ook de aanloop vergeet ik niet. Ik had een goed seizoen bij Feyenoord gespeeld en het was de tweede keer dat ik in de voorselectie zat."

"Voor het oefenduel met Zweden was ik tot mijn grote teleurstelling nog afgevallen, maar daarna haalde Marco van Basten me er bij." Daarna maakte Kuijt vijf eindtoernooien mee en stond hij in 2010 in de finale van het WK in Zuid-Afrika. Deze zomer veroverde hij verrassend tijdens de mondiale titelstrijd in Brazilië nog een basisplaats als links- en later rechtsback. Zijn laatste wedstrijd was het oefenduel met Italië (2-0 nederlaag) vorige maand.

Categorie: