woensdag, 17. september 2014 - 9:12 Update: 17-09-2014 17:43

Kustwachtvliegtuig spot 50 bootvluchtelingen bij Sicilië

Nederlands Kustwachtvliegtuig vindt boot met migranten
Foto: Kustwacht

Het vliegtuig van de Nederlandse Kustwacht, dat ter ondersteuning van Frontex, het Europees agentschap dat de buitengrenzen van de Europese Unie bewaakt, heeft dinsdagochtend tijdens een patrouillevlucht ten zuiden van Sicilië een rubberboot aangetroffen met ongeveer 50 migranten.

Hierop is op aangeven van de bemanning van het Kustwachtvliegtuig een zogenaamde Search and Rescue (SAR), een reddingsactie, in gang gezet.  De migranten zijn hierop door de Italiaanse autoriteiten opgepikt en aan land gebracht.

Het vliegtuig van de Nederlandse Kustwacht is voor 4 weken gestationeerd op het eiland Pantelleria, ten zuidwesten van Sicilië. Het verleent ondersteuning aan het Europees agentschap voor het beheer van de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de lidstaten van de Europese Unie (FRONTEX) en vliegt dagelijks patrouillevluchten in het maritieme grensgebied tussen de Italiaanse en Noord-Afrikaanse kust. 

Voor deze operatie zijn 3 vliegers van de Koninklijke Luchtmacht en Koninklijke Marine en 3 waarnemers van Koninklijke Marechaussee, Douane en Rijkswaterstaat op Pantelleria gestationeerd.

De operatie wordt, wat Nederland betreft, geleid door de Koninklijke Marechaussee onder auspiciën van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Provincie:
Blik op 112: