woensdag, 9. april 2014 - 10:21 Update: 03-07-2014 0:38

Kwart huizenbezitters die opnieuw gaan kopen verwacht restschuld

Foto van makelaar | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Van de Nederlandse huizenbezitters overweegt 13 procent om binnen nu en twee jaar een nieuwe woning te kopen. Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken.

Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken. Het onderzoek geeft inzicht in de beweegredenen en belemmeringen die deze potentiële kopers tegenkomen bij de zoektocht naar een nieuw huis. Eén van de opvallende conclusies is dat de helft van de mensen met een 100% aflossingsvrije hypotheek niet verwacht dat de maandlasten stijgen na verhuizing, terwijl juist deze groep vaak te maken zal krijgen met hogere lasten. Wijzer in geldzaken biedt een nieuwe rekenhulp om dit inzichtelijk te maken. Dit schrijft Wijzer in geldzaken op de site.

Helft wil groter wonen; prijzen en aanbod ook vaak reden om te kopen
Voor ongeveer de helft van de ondervraagde huizenkopers is een belangrijke reden om opnieuw te kopen, de wens om te verhuizen naar een groter huis. Daarnaast zijn de huidige marktomstandigheden een reden om nu te kijken naar een nieuwe woning. 15% noemt de huidige prijzen, 14% het ruime aanbod.

Vooral kopers met restschuld willen groter huis
Van de potentiële kopers verwacht 28% een restschuld over te houden bij de verkoop van zijn oude huis. Bij deze groep leeft meer dan onder andere kopers de wens om groter te wonen. 63% van de respondenten die een restschuld voorziet geeft aan groter te willen wonen en wil ook een duurder huis gaan kopen. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat kopers met een verwachte restschuld jonger zijn en jongere kopers veel vaker aangeven groter te willen wonen.  Van de potentiele kopers met een verwachte restschuld heeft een op de vijf een volledig aflossingsvrije hypotheek en drie op de vijf is van plan om spaargeld te gebruiken voor de financiering van hun nieuwe woning en restschuld.

Huizenkoper is zich bewust van gevolgen overheidsbeleid
De afgelopen paar jaar is door overheidsbeleid veel veranderd op de woningmarkt. Zo is de aflossingsvrije hypotheek aan banden gelegd. Dit betekent bijna altijd dat woningbezitters die een nieuw huis kopen, meer moeten gaan aflossen. Dit leidt vaak tot hogere maandlasten. Van de huizenkopers geeft 80% aan zich hiervan bewust te zijn.

Huizenbezitter met volledig aflossingsvrije hypotheek verwacht geen kostenstijging
Toch verwacht 48% van de huiseigenaren met een volledig aflossingsvrije hypotheek niet dat de maandlasten zullen stijgen na aankoop van een nieuwe woning. Dat is opvallend omdat deze woningkopers waarschijnlijk zullen moeten gaan aflossen op hun nieuwe hypotheek, ook als deze gelijk blijft of minder wordt. Een mogelijke verklaring is dat veel huizenbezitters de concrete effecten van de recente maatregelen op hun eigen financiën toch niet overzien.

Handige rekenhulp
Wijzer in geldzaken heeft voor huiseigenaren die opnieuw gaan kopen een rekenhulp ontwikkeld die inzicht geeft inzicht in de gevolgen van de nieuwe hypotheekregels. De woningbezitter voert informatie in over zijn oude huis, zijn nieuwe huis en zijn oude hypotheek. De rekenhulp laat zien welk deel van de nieuwe hypotheek nog aflossingsvrij mag zijn en op welk deel moet worden afgelost.

Categorie: