maandag, 23. juni 2014 - 17:01 Update: 03-07-2014 0:34

Laatste chemische wapens Syrië nu ook verwijderd

Foto van minister Timmermans | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Damascus/Syrië

De laatste 7,2 procent chemische stoffen, onderdeel van het chemische wapenprogramma van Syrië, is uit Syrië verwijderd. De OPCW/VN-missie heeft maandag bekendgemaakt dat alle gerapporteerde chemische stoffen uit Syrië zijn afgevoerd.

‘Nederland heeft grote waardering voor het werk van de missie onder leiding van de Nederlandse Sigrid Kaag. Zij hebben bijzonder belangrijk werk verricht onder erg moeilijke en gevaarlijke omstandigheden’, reageert Timmermans. Hij spreekt van 'een succes voor de OPCW en de VN'. Aan de missie werkten naast Kaag twee Nederlandse diplomaten mee.

Timmermans riep Syrië op ook de andere verplichtingen in dit verband na te komen. Het land heeft beloofd alle faciliteiten voor het chemische wapenprogramma te zullen vernietigen. ‘Het weghalen van de chemische stoffen is een belangrijke stap, maar we zijn pas helemaal tevreden als ook alle faciliteiten onbruikbaar zijn gemaakt.’

De minister sprak verder zijn grote zorg uit over het gebruik van chloorgas in Syrië. Dit gas irriteert de longen en zou volgens de OPCW ‘op een systematische wijze in meerdere gevallen zijn gebruikt’.

Chloor is geen verboden stof, maar de inzet van chloorgas als wapen is wel verboden. ‘Het onderzoek naar deze aanvallen moet worden voortgezet. Ook moet worden onderzocht wie verantwoordelijk zijn voor de aanvallen, zodat deze mensen ter verantwoording kunnen worden geroepen’, aldus Timmermans.

Categorie:
Tag(s):