donderdag, 27. februari 2014 - 11:54 Update: 03-07-2014 0:41

Het Laatste oordeel verhuist tijdelijk van Leiden naar Rijksmuseum

Foto van drieluik het 'Laatste Oordeel' | Rijksmuseum/Lakenhal
Foto: Rijksmuseum/Lakenhal

Voor het eerst in de afgelopen 487 jaar verhuist het topstuk het 'Laatste Oordeel', het 16de-eeuwse meesterwerk van Lucas van Leyden, van Museum De lakenhal in Leiden naar het Rijksmuseum. Dit meldt het Rijksmuseum donderdag.

Het wereldberoemde drieluik uit 1526 verhuist tijdelijk vanuit Museum De Lakenhal in Leiden vanwege de restauratie en uitbreiding van het museum. Het Rijksmuseum en Museum De Lakenhal gaan samenwerken op het gebied van (kunst)historisch onderzoek, collectiemobiliteit, tentoonstellingen en publieksbereik.

De formele samenwerkingsovereenkomst is op donderdag 27 februari in Museum De Lakenhal getekend door de directeuren van beide musea, Wim Pijbes en Meta Knol. Het drieluik is van 2015 tot 2017 in Amsterdam te bewonderen.

Het monumentale drieluik wordt ook wel ‘De Nachtwacht van de 16e eeuw’ genoemd. Lucas van Leyden wordt gezien als de wegbereider van de Renaissance in de Noordelijke Nederlanden en was als tekenaar, graficus en schilder een belangrijke inspiratiebron voor Rembrandt.

Na 487 jaar zal het Laatste Oordeel nu voor het eerst in de geschiedenis buiten Leiden geëxposeerd worden. Daarmee is het belangrijkste werk uit de collectie van Museum De Lakenhal verzekerd van een groot en internationaal publiek.