vrijdag, 3. oktober 2014 - 16:57 Update: 03-10-2014 21:10

Lancering raket op koffiezoetjes van TU Delft ook bij derde poging mislukt

Lancering raket op koffiezoetjes van TU Delft ook bij derde poging mislukt
Foto: TU Delft
Delft

De lancering vrijdag, van de door studenten van de TU Delft gebouwde raket ‘Stratos II’, is vanwege een technische storing afgeblazen. Dit melden de studenten vrijdag op Facebook.

‘We hadden een ontstekingsfout vanwege een bevroren hoofdklep’, aldus de teleurgestelde studenten. Eigenlijk stond de lancering al voor afgelopen woensdag gepland maar toen werd de eerste lanceerpoging vanwege draaiende wind in Zuid-Spanje al afgeblazen. 

Donderdag slaagde de studenten er wederom niet in om tot een geslaagde lancering te komen. Vandaag, vrijdag 3 oktober moest het rond 13.00 uur dan echt gaan lukken maar door een technische storing bleek een klep dusdanig bevroren waardoor de derde en tevens laatste poging mislukte. Of er nog gelegenheid is voor een nieuwe poging is onbekend. 

Koffiezoetjes en kaarsvet
De raket heeft drie experimenten aan boord en is helemaal door de studenten zelf ontwikkeld en gebouwd, inclusief het belangrijkste onderdeel: de raketmotor. Deze is ‘hybride’. De brandstofkern bestaat uit een mengsel van aluminiumpoeder, kaarsvet en sorbitol (koffiezoetjes), waar onder hoge druk lachgas doorheen geblazen wordt. 

De studenten hopen met de raket een hoogte te bereiken van 50 km. Als dat lukt, verpulveren ze hun eigen Europese hoogterecord (12,5 km), en zijn ze een grote stap dichter bij hun ultieme doel: als eerste studentengroep met een eigen raket de ruimte bereiken (100 km).

Hoogterecord
In 2009 lanceerden de studenten al Stratos I. Deze voorganger van de huidige raket  bereikte toen een hoogte van 12,5 km, een Europees hoogterecord voor zelfbouwraketten. Nu wil studententeam DARE (Delft Aerospace Rocket Engineering) het record met Stratos II naar 50 km brengen. “Het brengt ons een grote stap dichter bij ons ultieme doel: het bereiken van de ‘echte’ ruimte, die op 100 km hoogte begint ”, aldus projectleider Rob Hermsen van DARE. 

Categorie:
Provincie: