woensdag, 10. december 2014 - 14:02 Update: 11-12-2014 9:08

Landelijk Expertise Centrum Kindermishandeling van start

Vrijdag gaat Landelijk Expertise Centrum Kindermishandeling van start
Foto: Chance for a Child
Utrecht/Rotterdam

Vrijdag gaat het Landelijk Expertise Centrum Kindermishandeling (LECK) van start met een openingscongres in Utrecht over het doel van het LECK. Dit meldt de Stichting Chance for a Child woensdag.

Het doel van LECK is ‘de geïntegreerde aanpak van kindermishandeling vanuit een forensisch en medisch perspectief’. ‘Na opening is het LECK 24/7 bereikbaar voor professionals voor advies en beoordeling’, aldus de stichting. 

Naar schatting worden jaarlijks 120.000 kinderen lichamelijk mishandeld of seksueel misbruikt. Het probleem kindermishandeling liegt er dus niet om en vraagt om een Landelijk Expertise Centrum Kindermishandeling (LECK). Een centrum voor heel Nederland waarin alle expertise en kennis worden gebundeld. Dankzij een donatie van de Nationale Postcode Loterij en Stichting Kinderpostzegels kan het LECK in 2014 van start.

Het stellen van de diagnose kindermishandeling is lastig. Niet alle professionals die met kindermishandeling te maken krijgen, beschikken over de juiste expertise en/of diagnostische mogelijkheden om de goede diagnose te kunnen stellen. 

Het LECK is het resultaat van een unieke samenwerking tussen de reeds in de drie kinderziekenhuizen ontwikkelde expertgroepen Kindermishandeling en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De drie kinderziekenhuizen zijn het Emma Kinderziekenhuis/AMC (Amsterdam), het Wilhelmina Kinderziekenhuis/UMCU (Utrecht), het Sophia Kinderziekenhuis/EMC (Rotterdam).

Categorie:
Provincie: