zaterdag, 4. januari 2014 - 12:16 Update: 03-07-2014 0:45

Landelijk sterke verschillen in thuishulp door bezuinigingen

Foto van stofzuigen thuiszorg | Archief EHF
Foto: Archief EHF

In Nederland dreigen door de voorgenomen bezuinigingen grote regionale verschillen in thuiszorg te ontstaan.

Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs gemeenten, waaronder de tien grootsten, zo schrijft de krant zaterdag. Waar cliënten bijvoorbeeld in Rotterdam minder uren thuishulp gaan krijgen, wordt in Eindhoven de eigen bijdrage verhoogd. In Amsterdam komen straks minder groepen in aanmerking voor thuishulp.

Vanaf 2015 wil het kabinet veertig procent bezuinigen op hulp voor ouderen en anderen die niet in staat zijn op eigen kracht hun huis schoon te houden. De Kamer zal hierover dit jaar een besluit nemen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) schat dat ongeveer de helft van de gemeenten al voorbereidende besluiten heeft genomen om aan de forse korting te voldoen. Onder meer Utrecht, Den Haag, Breda, Groningen en Almere moeten dit jaar gaan besluiten hoe ze op de huishoudelijke hulp gaan korten.

De gemeenten die wel al maatregelen hebben genomen (Rotterdam), kiezen ervoor om allereerst de uurtarievebn voor de thuiszorgorganisaties te gaan verlagen. Daarnaast worden er meer vrijwilligers ingezet. In Amsterdam kunnen per 2015 alleen nog ouderen boven de 85 en mensen met ernstige psychische problemen automatisch aanspraak op de hulp. Voor anderen gaat een 'wijkzorgteam' bepalen of zij de ondersteuning niet zelf kunnen betalen of samen met hun omgeving kunnen regelen.

Veel gemeenten zijn van mening  dat hulpbehoevenden die genoeg geld hebben om de huishoudelijke hulp te betalen, 'dit niet op de gemeenschap zouden moeten verhalen', zoals de Almeerse wethouder Ineke Smidt (PvdA) het verwoordt. Maar de rechter floot vorig jaar meermaals gemeenten op het matje die voor 'rijke' inwoners niet of minder wilden bijdragen aan dergelijke ondersteuning: gemeenten mogen op dit vlak niet aan inkomenspolitiek doen.