zaterdag, 15. november 2014 - 21:05 Update: 21-11-2014 15:07

Landelijk vervoersverbod van 72 uur vanwege gevaarlijke vogelgriep

Vogelgriep in Hekendorp​
Foto: MV
Hekendorp​

In Hekendorp is bij een pluimveebedrijf met zes stallen met in totaal rond 150.000 legkippen de voor de mens gevaarlijke variant van vogelgriep vastgesteld. Dit meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zondag.

'Zondagochtend is vastgesteld dat de vogelgriep bij het pluimveebedrijf in het Utrechtse Hekendorp de hoog pathogene variant blijkt te zijn', aldus de NVWA. De hoog pathogene variant van vogelgriep is zeer besmettelijk voor gevogelte. Voor kippen is deze variant dodelijk.

Voor mens besmettelijke variant

Vogelgriep is een zoönose, wat betekent dat de besmetting van dier op mens kan worden overgebracht. Om die reden worden beschermende maatregelen getroffen voor mensen die in direct en intensief contact kunnen komen met besmet pluimvee. Ook wordt een tijdelijke standstill voor pluimveebedrijven en gemengde bedrijven met pluimvee in heel Nederland afgekondigd.

Dit bedrijf heeft geen buitenuitloop. Het bedrijf wordt geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Maatregelen

Vanaf zondag 16 november 2014 om 11.30  uur geldt in heel Nederland een totaal vervoersverbod voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven. Ook voor gemengde bedrijven met pluimveehouderij geldt een vervoersverbod, eveneens voor andere dieren en mest van andere dieren van die bedrijven. Dit verbod geldt voor maximaal 72 uur. Voor deze periode is tevens een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en ander gevogelte in heel Nederland ingesteld. 

Lees alles over:
Provincie: