maandag, 21. juli 2014 - 21:05

Landelijke Team Forensische Opsporing bereidt repatriëring voor in Charkov

Landelijke Team Forensische Opsporing bereidt repatriëring voor in Charkov
Foto: fbf archief
Den Haag

​Specialisten van het Landelijke Team Forensische Opsporing (LTFO) van de politie hebben in Charkov een hal ingericht van waaruit de repatriëring van slachtoffers van vlucht MH-17 van Malaysian Airlines kan gebeuren.

Tijdelijk hoofd van de Centrale Coördinatie Oekraïne Jan Tuinder reisde gisteren, zondag 20 juli naar Charkov met een team dat het LTFO bij gaat staan. ‘Repatriëring van de lichamen is prioriteit’, benadrukt Tuinder.

Enkele leden van het LTFO namen zondag poolshoogte bij de rampplek van de gecrashte vlucht. Ook inspecteerden zij de opslag van de stoffelijke overschotten. Die worden bewaard in gekoelde treinwagons die vanavond, maandag 21 juli werden verplaatst van het door rebellen beheerste Torez naar een nog onbekende bestemming. Uiteindelijk moet de trein in Charkov aankomen, een stad die onder controle van de Oekraïense regering staat.

Ordentlijk

Volgens Tuinder luidden de eerste berichten vanuit Torez dat de lichamen op correcte wijze waren opgeslagen. 'Vooralsnog ziet het er inderdaad naar uit dat dat ordentelijk is gebeurd', zo zei hij. Internationale media spreken over 272 geborgen lichamen tot dusver en tien lichamen die op de rampplek nog op berging wachten. Tuinder kon deze cijfers niet bestigen. 'Alles verandert daar iedere minuut.’

Familirechercheurs

In Nederland bezochten ongeveer 100 familierechercheurs voor de derde dag familie en naasten van de slachtoffers. De rechercheurs zijn voor de hele periode het aanspreekpunt voor de familie en hebben daarnaast de taak om gegevens over de slachtoffers te verzamelen aan de hand waarvan de identificatie kan plaatsvinden.

Leiding overdragen

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek liet aan internationale media weten dat zijn land bereid is de leiding van de autopsie en identificatie aan Nederland (‘het zwaarst getroffen land’) over te dragen. Ook stemt hij in met identificatie in Nederland, wat de bedoeling is van het LTFO in verband met de betere voorzieningen in ons land.

Oorlog

Volgens Tuinder ligt de repatriëringshal ergens tussen het treinstation en het vliegveld van Charkov in, zodat er geen onnodig lange transportlijnen aan de orde zijn. 'De samenwerking met de lokale autoriteiten is zonder meer goed. In het rebellengebied ligt dat wat complexer, maar we moeten dan ook niet vergeten dat het daar oorlog is.’

Website voor nabestaanden

Voor de direct nabestaanden,  vrienden, bekenden en andere betrokkenen is een speciale website opengesteld.