donderdag, 13. november 2014 - 20:19 Update: 14-11-2014 20:41

Lareb:slaapziekte bij tientallen kinderen na inenting met Pandemrix

Tientallen kinderen kregen slaapziekte na vaccinatie tegen Mexicaanse griep
Foto: Archief EHF

In radio EenVandaag heeft Agnes Kant, directeur van het bijwerkingencentrum Lareb, bekendgemaakt dat in Nederland tientallen kinderen de ernstige slaapziekte narcolepsie hebben gekregen na te zijn ingeënt tegen de Mexicaanse griep. Dat blijkt uit meldingen bij Bijwerkingen Centrum Lareb.

Er zijn bij het Lareb inmiddels 20 gevallen gemeld, maar de Narcolepsie Stichting noemt nog eens 29 extra meldingen  Kant wil dat er nader onderzoek wordt gedaan omdat het niet makkelijk aan te tonen is of de ziekte 1 op 1 is veroorzaakt door het vaccin. Maar Kant noemt het in de uitzending “niet uitgesloten". 

Roel de Boer van de Narcolepsie Stichting denkt dat veel meer gevallen zijn van mensen die narcolepsie hebben gekregen na inenting met het middel Pandemrix. Hij komt met nog eens 29 extra gevallen waaronder 18 kinderen, waarvan het merendeel geen melding heeft gemaakt aan Lareb. De Boer in EenVandaag: 'Het gaat om 29 mensen die symptomen van narcolepsie meldden naar aanleiding van die prik.'

In 2009 toen de Mexicaanse griep heerste werden in Nederland vooral kinderen tussen 0 en 5 jaar ingeënt met het vaccin Pandemrix. Narcolepsie is een ziekte waarbij mensen de hele dag slaperig zijn en plotseling in slaap kunnen vallen. 

Categorie:
Tag(s):