zondag, 16. februari 2014 - 20:29 Update: 03-07-2014 0:42

Lasse Schöne loodst Ajax voorbij Heerenveen

Foto van Ajax logo Arena | Archief EHF
Amsterdam

Door een hattrick van Lasse Schöne heeft Ajax haar voorsprong op FC Twente intact weten te houden. Na een uitstekend eerste kwartier tegen daalde het spelniveau. Desondanks was het voor de Amsterdammers genoeg om met 3-0 te winnen van sc Heerenveen.

Gedurende de eerste zeventien minuten ging de bal tweemaal op de stip in het strafschopgebied van Heerenveen. Na elf minuten werd Siem de Jong neergelegd door Joey van den Berg, waarna Lasse Schöne vanaf elf meter koeltjes in de rechterhoek schoot (1-0). Even later mocht diezelfde Schöne wederom aanleggen nadat Heerenveen-verdediger Stefano Marzo op knullige wijze de bal met zijn hand raakte. Ditmaal schoot de Deense middenvelder in de linkerhoek (2-0).

Na het ijzersterke eerste kwartier ging het niveau omlaag in de Amsterdam ArenA. Veel kansen vielen er niet te noteren en pas na de theepauze leek Ajax de score verder te willen uitbreiden. Heerenveen wilde wel, maar was niet bij machte om het de Amsterdammers moeilijk te maken. Tekenend voor het zwakke spel van de Friezen was de eerste serieuze doelpoging van de ploeg: een kopbal van Eredivisietopscorer Alfred Finnbogason haalde niet eens de achterlijn.

Even later kreeg Heerenveen zowaar wat grotere kansen. Doelman Jasper Cillessen kwam echter niet in grote problemen. Tien minuten voor tijd zorgde Schöne voor het slotakkoord. De man met de fraaie traptechniek rondde een door hem zelf opgezette aanval af na een strakke voorzet van landgenoot Viktor Fischer.

Door de zege vergroot Ajax haar voorsprong op runner-up FC Twente weer naar vier punten. De Tukkers wonnen zaterdagavond al in eigen huis van Vitesse (2-0). Heerenveen staat op de zesde stek.