donderdag, 9. januari 2014 - 18:08 Update: 03-07-2014 0:44

Leden criminele jeugdbende gaan gevangenis in

Foto van celdeur met bewaarder | EHF
Foto: EHF
Arnhem

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft donderdag voor de rechtbank in Arnhem gevangenisstraffen geëist tegen drie leden van een criminele jeugdgroep uit Culemborg.

In totaal staan 6 kernleden (deels minderjarig) van de groep deze en volgende week voor de rechter. Zij worden verdacht van woninginbraken, heling, witwassen en deelneming aan een criminele organisatie.

Tegen een 19-jarige Culemborger werd 50 maanden gevangenisstraf geëist, onder andere voor betrokkenheid bij 13 woninginbraken en twee inbraakpogingen. Een 21-jarige Culemborger hoorde 39 maanden gevangenisstraf tegen zich eisen. Hij zou bij 10 woninginbraken en één inbraakpoging betrokken zijn. Tegen een eveneens 21-jarige werd 32 maanden gevangenisstraf geëist, voor zeven inbraken en twee inbraakpogingen. Eerder deze week diende de zaak tegen een 17-jarige verdachte. Tegen hem werd 21 maanden jeugddetentie geheel onvoorwaardelijk geëist.

In de Culemborgse wijk Terweijde vond in 2012 en 2013 een ware inbraakgolf plaats. In de eerste helft van 2012 was er een verdrievoudiging van het aantal woninginbraken ten opzichte van het jaar daarvoor.

De officier van justitie: "Zoveel inbraken, die zo snel en grof werden uitgevoerd (..) in een wijk waar zovelen niks durfden te zeggen: dan is het in mijn optiek zonneklaar dat die inbraken een ernstige inbreuk op de rechtsorde vormden. Deze criminele jeugdgroep was de kinderschoenen al ontgroeid en had zich ontwikkeld tot een volwaardig en volwassen crimineel samenwerkingsverband."

De aanpak van criminele jeugdgroepen is een landelijke prioriteit van het Openbaar Ministerie. De groep wordt niet alleen verdacht van het plegen van strafbare feiten, maar zorgde daarnaast ook voor veel overlast in haar directe woonomgeving en is ook een negatief voorbeeld voor de jeugd in de wijk. In de aanpak van de leden van de criminele jeugdgroep wordt niet alleen gekeken naar het opleggen van straffen, maar ook naar de mogelijkheid om crimineel verkregen vermogen of goederen af te pakken.

Provincie: