woensdag, 29. januari 2014 - 12:30 Update: 03-07-2014 0:43

Leerlingen Ibn Ghaldoun horen cel- en werkstraffen tegen zich eisen

Foto van wetboek van strafrecht | Archief FBF.nl
Foto: Archief EHF
Rotterdam

In de rechtbank van Rotterdam heeft de officier van justitie woensdag cel- en werkstraffen geëist tegen de meerderjarige verdachten van de examenfraude op de islamitische Ibn Ghaldounschool.

Dit melden verschilende media woensdag. Een deel van de straf is voorwaardelijk. Daarom zullen de verdachten waarschijnlijk niet terug de cel in hoeven. Zij hebben al een tijd in voorarrest gezeten. Sommige verdachten hebben ook een werkstraf gekregen.  Er werd de elf jongeren, negen jongens en twee meisjes, verschillende zaken ten laste gelegd. De officier van justitie vindt dat er bij sommigen genoeg bewijs is voor diefstal van examens en inbraak, bij anderen gaat de aanklager alleen uit van enige betrokkenheid, dan wel verspreiding van de examens.

De officier van justitie liet weten dat de maatschappelijk impact van de roof groot was. Zo moest het College voor Examens een nieuwe eindtoets Frans voor het vwo laten maken. Uiteindelijk moesten landelijk ongeveer 17.000 leerlingen een vervangend examen afleggen.

Bij het bepalen van de straf heeft de officier wel rekening gehouden met het gevolg van een strafblad voor de verdere carrière van de leerlingen. Voor de twee minderjarige verdachten gaat de zaak woensdag achter gesloten deuren verder.

De elf jongeren worden ervan verdacht dat ze vorig jaar in de Rotterdamse school hebben ingebroken en eindexamenopgaven hebben verspreid. Het OM beschouwt de twee jongens Anass en Kamal samen met de vrouwelijke verdachte Safae als hoofdverdachten. Anderen worden gezien als helpers. De rechtzaak voor de Rotterdamse rechtbank duurt nog de hele week. De komende dagen komen de advocaten van de verdachten aan het woord.