zaterdag, 22. februari 2014 - 23:03 Update: 03-07-2014 0:41

Leo Vroman, een van de grootste Nederlandse dichters, op 98-jarige leeftijd overleden

foto van boeken | fbf
Foto: fbf

Leo Vroman, die wordt gezien als een van de grootste Nederlandse dichters, is zaterdag op 98-jarige leeftijd overleden.

De dichter en bioloog overleed in zijn woonplaats Fort Worth (Texas) in de VS. Dit heeft zijn uitgever Querido zaterdag bekendgemaakt.

Leo Vroman (Gouda, 1915) was  bij velen bekend om zijn gedicht ‘Vrede’ waar deze regels uit afkomstig zijn:

’kom vanavond met verhalen / hoe de oorlog is verdwenen / en herhaal ze honderd malen / alle malen zal ik wenen’.

Hij debuteerde in 1946 met de bundel 'Gedichten', publiceerde meer dan vijftig dichtbundels en schreef door tot op het allerlaatst: in november 2013 verscheen 'Die vleugels, en een volgende bundel staat nog op stapel.

Vroman ontving talloze literaire prijzen, van de Lucy C.W. en van der Hoogtprijs voor zijn bundel Gedichten, vroegere en latere (1949) tot de P.C. Hooftprijs in 1964 en de VSB Poëzieprijs in 1996. In 1989 ontving hij een eredoctoraat aan de universiteit van Groningen.

Mirjam van Hengel, redacteur: “Leo Vroman was de meest nieuwsgierige en speelse dichter die ik kende, tot op het allerlaatst lief, levendig en verrassend. Het was een voorrecht dat ik de afgelopen jaren zo veel met hem te maken mocht hebben en dat hij het boek dat ik over hem en Tineke schreef nog heeft gelezen, al maakt hij nu de verschijning niet meer mee.”

Annette Portegies, uitgever: “Leo Vroman debuteerde in 1946 bij Querido, toen de uitgeverij herrees uit de as van de oorlog. Hij is Querido bijna zeventig jaar trouw gebleven en was voor vier generaties uitgevers en redacteuren een lieve vriend, die vanuit de Verenigde Staten wekelijks, en nadat hij op internet actief werd zelfs vrijwel dagelijks, met de uitgeverij in contact stond. Zijn dood vervult ons met diepe melancholie.”

Categorie:
Tag(s):