zaterdag, 19. april 2014 - 15:50 Update: 03-07-2014 0:37

Lichamen in gezonken schip kunnen nog niet worden geborgen

Foto van gekapseisd schip | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Duikers hebben door de ramen van de gezonken Zuid-Koreaanse veerboot drie lichamen gezien.

Maar het lukte hen niet om de ramen open te breken en de lichamen te bergen. Dit meldt de Belgische krant De Standaard. Tot nu toe zijn er 29 lichamen geborgen. Aangenomen wordt dat de meeste van 273 vermiste passagiers nog in de veerboot liggen. Er waren in totaal 476 passagiers aan boord.

De bergingsoperatie is al een paar dagen in volle gang. Volgens het hoofd van de reddingsoperatie worden de werkzaamheden bemoeilijkt door slecht zicht onder water en de sterke stroming. Hierdoor kunnen de duikers maar moeilijk in de buurt  van de ferry komen.

De 69-jarige kapitein Lee Joon Seok en twee bemanningsleden zijn gearresteerd. Er zal onderzocht worden of de kapitein te laat heeft besloten om tot evacuatie over te gaan. De kustwacht zou al vijf minuten na de eerste problemen aangeraden hebben om het schip te evacueren, maar de kapitein, die als een van de eersten het schip heeft verlaten, besloot hier pas toe na een halfuur. De opvarenden kregen het bevel niet van hun plaats te komen. Toen de neus van het schip naar de bodem zonk, konden de passagiers niet meer ontkomen aan  het binnenstromende water. De kapitein zei na zijn arrestatie hierover in de media: De stroming was sterk, het water was koud en ik vreesde dat passagiers in de problemen zouden komen of weg zouden drijven als ze zonder reddingsvest het water in zouden moeten. 'Er waren ook nog geen reddingsboten in de buurt.’

De 25-jarige derde stuurman zou volgens een aanklager voor het eerst door deze wateren hebben genavigeerd.

Categorie:
Tag(s):