maandag, 23. juni 2014 - 13:28 Update: 03-07-2014 0:34

Lichamen twee militairen opgegraven in Sprang-Capelle

Archieffoto van berging stoffelijk overschot Defensie | Defensie
Foto: Defensie
Sprang-Capelle

Afgelopen vrijdag heeft de Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) in de Overdiepse Polder bij Sprang-Capelle de stoffelijke resten van 2 militairen uit de Tweede Wereldoorlog geborgen. Dit meldt het ministerie van Defensie maandag.

Metaaldetector
Donderdagavond vonden hobbyisten met een metaaldetector menselijke resten vlakbij het pontje over de Bergsche Maas. Medewerkers van de BIDKL vonden vrijdag tijdens het onderzoek naar deze resten een tweede persoon.

In het gebied waar de stoffelijke resten lagen, woedden in december 1944 en januari 1945 heftige gevechten om het Duitse bruggenhoofd Kapelsche Veer. Het bruggenhoofd maakte deel uit van een steunoperatie rond het Duitse Ardennenoffensief. Tijdens de 5 weken durende strijd onder winterse omstandigheden vielen zo’n 1.200 doden en gewonden.

Identificatie
De BIDKL neemt de resten mee naar het laboratorium op Kamp Soesterberg. Hier probeert de dienst om de identiteit te achterhalen. Wanneer dit lukt, spoort de BIDKL in nauwe samenwerking met het land van herkomst de eventuele nabestaanden op. In overleg met hen wordt bekeken hoe de gesneuvelde militair op gepaste wijze een laatste rustplaats krijgt.