donderdag, 4. december 2014 - 21:15

Lichte daling inflatie door goedkope benzine

Lichte daling inflatie door goedkope benzine
Foto: SXC
Den Haag

De inflatie is in november gedaald naar 1 procent; in oktober was dit nog 1,1 procent. De daling van de benzineprijs verlaagde de inflatie. Ook in de eurozone is de inflatie in november licht gedaald. Dit maakt het CBS vandaag bekend.

Benzineprijs daalt naar laagste niveau in bijna drie jaar

De lagere inflatie is het gevolg van de daling van de benzineprijs. In november kostte een liter euroloodvrij gemiddeld 1,63 euro, het laagste niveau in bijna drie jaar. Begin oktober 2012 piekte de benzineprijs nog op 1,83 euro. Voor een tankbeurt van 25 liter hoeft nu 5 euro minder betaald te worden.

De daling van de benzineprijs komt voornamelijk door de forse daling van de olieprijs in de afgelopen maanden. Een vat ruwe Brent-olie kostte in november 80 dollar, het laagste niveau in ruim vier jaar. De daling van de benzineprijs werd geremd door de waardevermindering van de euro ten opzichte van de dollar.

Inflatie schommelt rond de 1 procent

De inflatie schommelt het hele jaar al rond de 1 procent. Dit komt omdat een flink aantal producten en diensten waar de consument zijn geld aan uitgeeft niet of nauwelijks in prijs zijn gestegen.

Categorie:
Tag(s):